Ukrajinec vyrábal repliky stredovekých brnení, teraz robí nepriestrelné vesty

V malej tmavej dielni v ukrajinskom Záporoží stojí figurína s kovovými náramenníkmi a jednoduchými mečmi a čaká na ďalšie stredoveké zápolenie. Remeselníci sú však myšlienkami inde, sústredia sa na výrobu nepriestrelných výplní do viest pre ukrajinskú armádu, píše AFP.

09.05.2022 18:28
debata

Na policiach čakajú na znitovanie oceľové dosky spojené vrstvami peny, ktoré sa nakoniec prekryjú silným pruhom sivej pásky. Na stene nad remeselníkmi visí modrý dinosaurus a pestrofarebné kvety, ktoré akoby mužom dodávali odvahu. Na polici len o kúsok ktorej ležia strihy na brnenie v stredovekom štý­le.

Majiteľom dielne je statný muž s oholenou hlavou, ktorého vášňou sú stredoveké súboje. Na Ukrajine sa táto disciplína radí medzi športy, v roku 2019 sa asi 100 kilometrov od Kyjeva konali majstrovstvá sveta. Tisícka účastníkov z Británie, Francúzska, Nemecka alebo Austrálie sa na ňom stretla v súbojoch na koni aj bez nich.

„Je to drsný šport,“ priznáva Vadim Myrnyčenko, ktorý mal za 20 rokov účasti v turnajoch niekoľko otrasov mozgov a zlomených rebier. „Ale ako každý muž chcem držať v ruke meč a bojovať ako rytier.“

Z jeho vášne sa stalo živobytie, v dielni zameranej na vývoz pracovalo až 16 zamestnancov. Pandémia covidu-19 ale znemožnila organizovanie súťaží a donútila ho prepustiť desať zamestnancov.

Keď reportér AFP navštívil dielňu spoločnosti na juhu Ukrajiny, čakala tam škatuľa s kovovými chráničmi na odoslanie do Číny. Za posledné dva mesiace sa ale priority zmenili, pretože Rusko napadlo Ukrajinu.

sherlock Čítajte aj Sherlockovia z twitteru dúfajú, že ich zistenia o vojne pomôžu na súde

„Jedného dňa sme sa s kamarátom rozhodli otestovať naše výrobky, naše meče a kosy. Tak sme šli na strelnicu a ukázalo sa, že ich kov dokáže zastaviť guľky,“ hovorí majiteľ dielne.

Armáda ho podľa jeho slov odmietla prijať, „napriek taktickému tréningu a znalostiam“. Rozhodol sa svoje vedomosti o spracovaní kovov využiť na výrobu nepriestrelných dosiek, vyrobil ich v dvoch malých peciach a poslúžili ako výplň do nepriestrelných viest ukrajinských bezpečnostných zložiek.

Prvých dvanásť kusov, financovaných z darov zahraničných klientov, zadarmo rozdal priateľom v armáde, polícii a domobrane. Ďalších asi 30 kusov predal po 150 dolároch, čo zodpovedá nákladom na výrobu.

„Jeden známy, ktorý mal vo veste naše dosky, sa dostal po ruskú paľbu, ale vďaka nim zostal nažive. Má len zlomené rebro,“ raduje sa Andrij Palij, Myrnyčenkov kamarát a spolupracovník. „Som veľmi hrdý na to, že aj my sa podieľame na pomoci našej zemi,“ hovorí muž s dlhými fúzmi a oholenými vlasmi, až na mohutný vrkoč na temene.

t 28042022 laboratorium865034 Čítajte aj HOAX: Na obrázku nie je laboratórium NATO, je z projektu stolovej hry

Malá firma, ktorá nemá ani meno, by mala byť schopná vyrobiť ešte asi tridsať viest, hovorí jej šéf. Potom ale dôjde materiál a financie a začnú zase vyrábať nože a mačety. Ani to ale Myrnyčenkovi nebráni v hľadaní vylepšení pre zvyšné kusy. V nedeľu sa ostrostrelec s jedným zamestnancom vypravili opäť na strelnicu, aby otestovali verziu ochranných dosiek zložených z troch tenkých plátov namiesto dvoch silnejších. Niektoré z mnohých guliek, ktoré pri teste vypálili, ale ochranou prenikli.

„Teraz už vieme, že to nebol dobrý nápad,“ hovorí celkom pokojný majiteľ, ktorého to ani v najmenšom neodradilo.

Zatiaľ čo ruská armáda zvyšuje svoj nápor na južnom fronte a v niektorých častiach Záporožia je počuť vzdialené ostreľovanie, Myrnyčenko zostáva. Svoju rodinu odmietol evakuovať a je pripravený ich chrániť. „Aký zmysel by inak mal môj život?,“ uzatvára.

debata chyba
Viac na túto tému: #remeslo #vojna na Ukrajine #dieľňa #meče