Záhradníčenie môže zlepšiť duševné zdravie. Aj začiatočníkom

Prínos pobytu v prírode pre fyzické i duševné zdravie človeka je známy už dlho - a predovšetkým potom pre ľudí trpiacich zdravotnými problémami.

27.07.2022 06:00
V-zahrada Foto:
debata

Nová štúdia amerických vedcov teraz zistila, že prospešné pre duševné zdravie môže byť aj záhradníčenie. Platí to pritom nielen pre zapálených záhradníkov, ale aj pre tých, ktorí nikdy predtým v záhrade nepracovali.

Výskumníci z Floridskej univerzity sa podieľali na štúdii medzi 32 zdravými dobrovoľníčkami, ktoré boli pre porovnanie náhodne rozdelené na skupinu zaoberajúcu sa záhradníčením a na tie, ktoré sa venovali umeleckej tvorbe.

V-huba Čítajte aj V škótskom pohorí Cairngorms objavili nový druh huby

Pätnásť žien, ktoré nikdy predtým na záhrade nepracovali, navštevovalo dvakrát týždenne záhradnícke kurzy v celkovom počte ôsmich sedení. Tieto účastníčky uvádzali nižšiu úroveň stresu, úzkosti a depresie. Terapeutické účinky v podobe zlepšenia nálady a zmiernenia depresie uvádzali aj osoby, ktoré absolvovali výtvarné aktivity. Všetky účastníčky štúdie boli vo veku 26 až 49 rokov.

„Ako záhradnícke, tak aj umelecké aktivity zahŕňajú učenie, plánovanie, kreativitu a fyzický pohyb a obe sa terapeuticky využívajú v lekárskych zariadeniach,“ uviedol spoluautor štúdie Charles Guy v tlačovej správe. „Vďaka tomu sú z vedeckého hľadiska porovnateľnejšie ako napríklad záhradníčenie a bowling alebo záhradníčenie a čítanie,“ dodal.

V-sol Čítajte aj Dosáľanie jedál oberá ľudí o roky života

V rámci výtvarných lekcií absolvovali tvorbu papiera, grafiky a koláží, zatiaľ čo tie, ktoré sa venovali záhradníčeniu, sa učili, ako zasiať semená, presádzať rastliny a žať ich plody.

Napriek porovnateľným prínosom pre duševné zdravie, ktoré zaznamenávali členky oboch skupín, uvádzali „záhradníčky“ častejšie zníženie pocitu úzkosti v porovnaní s „výtvarníčkami“.

Na lepšie pochopenie vzťahu medzi záhradníčením a duševným zdravím sú potrebné rozsiahlejšie štúdie, hoci vedci predpokladajú, že táto súvislosť môže vyplývať z toho, ako sa ľudia vyvíjali a ako sa v priebehu histórie spoliehali na rastliny ako potravu a úkryt.

V-waterloo Čítajte aj Archeológovia v Belgicku objavili pozostatky vojakov, ktorí padli v bitke pri Waterloo

„Veríme, že tento výskum je prísľubom pre duševnú pohodu a väčšie rozšírenie rastlín v zdravotníctve a vo verejnom zdraví. Bolo by skvelé, keby našu prácu využili aj ďalší výskumníci ako základ pre tieto druhy štúdií,“ povedal Charles Guy. Mnoho účastníčok štúdie vyjadrilo želanie pokračovať v záhradníčení aj po skončení kurzov.

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #zdravotné problémy #duševné zdravie #záhradníčenie