Izraelčania konzumujú odsolenú vodu; majú v tele menej jódu, než odporúča WHO

Izraelčania trpia nedostatkom jódu. Podľa štúdie ministerstva zdravotníctva je u nich jeho koncentrácia oveľa nižšia, než odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

23.08.2022 06:00
jod Foto:
debata (1)

Vedci z Hebrejskej univerzity preto začali merať množstvo jódu v 50 vodných zdrojoch v krajine, kde sa v hojnom množstve používa odsolená morská voda.

Podľa serveru The Times of Israel má štúdia zistiť rozsah problému. Zdravotníci poukazujú na to, že by nedostatok jódu mohol negatívne ovplyvniť vývoj detí.

Podľa odporúčania WHO by mal liter ľudského moču obsahovať 100 mikrogramov jódu. V Izraeli pripadá v priemere na dospelého 60 a na dieťa 86 mikrogramov. Jód patrí k zložkám stravy a je potrebný na zabezpečenie syntézy a funkcie dvoch hormónov štítnej žľazy tyroxínu a trijódtyronínu.

tasmánsky vlk Čítajte aj Tím vedcov plánuje "vzkriesiť" vyhynutého tasmánskeho tigra

Ministerstvo zdravotníctva k nízkym hodnotám jódu u Izraelčanov uviedlo, že to u detí môže poškodiť ich mentálny vývoj a poznávacie schopnosti. Chce presadiť legislatívne opatrenia, ktoré zaistia obohacovanie kuchynskej soli jódom tak, ako to robia niektoré štáty.

„Robí nám to starosti, pretože 80 percent pitnej vody pochádza z odsolenej morskej vody. Odsoľovanie znižuje obsah vápnika, čo má vplyv na ľudí. Aj jód je ale pre človeka veľmi dôležitý, pretože do značnej miery kontroluje metabolizmus. Je nevyhnutný pre štítnu žľazu a ďalšie hormonálne aktivity,“ povedal profesor Jona Čen, ktorý vedie výskum Hebrejskej univerzity. Podľa neho sa vie, že odsolená voda obsahuje menej jódu, ale doterajšie štúdie sa tým nezaoberali dostatočne.

„Veľa pozornosti sa venuje vápniku, jeho obsah kontroluje vláda a zaisťuje obohacovanie odsolenej vody kalciom. Dobre sa sleduje aj množstvo horčíka, ktorého množstvo odsoľovania tiež znižuje, aj keď doplňovanie vody horčíkom sa zatiaľ nepožaduje. O množstve jódu sa toho veľmi nevie a žiadne rozhodnutie o jeho zvýšení nepadlo,“ povedal Čen. Univerzitný výskum, pri ktorom sa bude množstvo jódu testovať pomocou elektronického zariadenia, potrvá pol roka. Čen dúfa, že poskytne údaje, ktoré umožnia širšiu debatu o obsahu jódu vo vode.

Gardener holding homegrown colorful mangold. Organic vegetables. Čítajte aj Zdravé srdce, črevá či pankreas? Stačí jesť túto rastlinu...

V Izraeli sa odsoľuje ročne 600 miliónov metrov kubických vody. Izrael je tiež jednotkou v recyklácii vody, pretože viac ako 80 percent vody, ktorá odtečie kanalizáciou, je prečistená a použitá na zavlažovanie. Už predchádzajúce vedecké štúdie sa zaoberali rozdielnym obsahom odsolenej a sladkej vody a zistili, že konzumenti odsolenej vody trpia nedostatkom horčíka a sú viac ako ostatní vystavení chorobám srdca. Ministerstvo zdravotníctva roku 2018 odhadlo, že nedostatku horčíka možno pripísať ročne úmrtiu 250 ľudí, vedci sa domnievajú, že v skutočnosti je situácia horšia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #deti #WHO #jód #nedostatok jódu