Výsledky výskumu slovenskej vedkyne o mačkách publikoval známy vedecký časopis

Zistiť, či sa mačky hrajú, bijú alebo niečo medzi tým, bolo cieľom výskumu slovenskej vedkyne zameraného na spoločenské správanie sa mačiek.

13.02.2023 20:49
mačka v záhrade Foto:
debata (6)

Ako informovala hovorkyňa Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach Zuzana Bobriková, jeho výsledky boli publikované aj v prestížnom vedeckom časopise Scientific Reports.

Spoločenské správanie mačiek začala študovať Noema Gajdoš Kmecová, výskumná pracovníčka Centra aplikovaného výskumu UVLF. Spolu s ďalšími autormi z Univerzity v Lincolne vyhodnotili 105 zverejnených videí, ktoré zachytávajú interakcie medzi 210 mačkami. Dospeli k výsledkom, že pravdepodobne existujú tri skupiny interakcie – hravá, teda priateľská, ďalej agonistická (agresívna) a prechodná.

Aging pigment pigmentove skvrny starecke skvrny Čítajte aj Starecké škvrny, strata lesku i elasticity špatia pokožku. Ako si udržať sviežu pleť? Čo jej škodí?

„Hlavným prvkom hravej skupiny bolo zápasenie, wrestling, keď mačky nepoužívali pazúry a bola to taká naozaj zdieľaná interakcia. Mačky v agonistickej skupine najmä vokalizovali, teda vydávali rôzne zvuky a boli tam neaktívne pauzy, čo je typické pre mačacie súboje,“ spresnila Gajdoš Kmecová.

Prechodná skupina mala podľa jej slov známky oboch, no približovala sa viac k hravej. „Najvýznamnejším znakom bola dlhotrvajúca interakcia, keď sa mačky napríklad dotýkali labkami alebo jedna na druhú skákali,“ dodala s tým, že vo výskume chcú pokračovať.

Autori sa zároveň domnievajú, že kombinácia hravého a agresívneho správania môže odrážať skôr krátkodobý nesúlad v sociálnom správaní medzi mačkami, ako celkové narušenie ich vzťahu. Nové poznatky majú pomôžu majiteľom zvierat aj veterinárnym lekárom, špecialistom v odbore behaviorálnej medicíny, a to pri diagnostikovaní problému agresivity medzi mačkami. S podobnými problémami sa môžu stretávať napríklad aj v útulkoch.

ekosystem Čítajte aj Vyše 40 percentám všetkých ekosystémov v USA hrozí kolaps, uvádza štúdia

UVLF pripomína, že napriek popularite mačiek sa o ich sociálnom správaní stále vie pomerne málo a na rozdiel od psov sa im dostáva oveľa menej pozornosti. Apeluje tiež na nevyhnutnosť zavedenia efektívneho manažmentu ich populácie na Slovensku, pričom poukazuje aj na nedostatočnú až chýbajúcu legislatívu. „Efektívny manažment populácie mačiek by mal rešpektoval potreby jednotlivých mačiek, ale aj potreby ľudí a záujmy spoločnosti,“ dodala Bobriková.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #mačka #vedecký výskum #slovenská vedkyňa