Päť minút chôdze každú polhodinu pomáha bojovať proti následkom sedenia, tvrdia vedci

Vedci z Kolumbijskej univerzity v USA zistili, že päťminútová chôdza každú polhodinu je najlepším liekom proti následkom sedavého životného štýlu. Kvôli nemu je podľa francúzskej Národnej agentúry pre bezpečnosť potravín (Anses) až 95 percent populácie vystavených riziku zhoršenia zdravotného stavu.

14.03.2023 06:00
krok, chôdza, topánky, obuv Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Medzi nepriaznivé účinky nedostatku fyzickej aktivity a príliš dlhého času stráveného sedením patrí napríklad cukrovka a srdcové ochorenia, napísaldenník Le Monde.

Pred sedavým spôsobom života varovala napríklad Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Tím vedcov z Kolumbijskej univerzity preto chcel zistiť, ako najlepšie obmedziť alebo prerušiť čas strávený sedením, teda pred obrazovkou, na pracovisku alebo v doprave.

korona hoax Čítajte aj Ako sa baviť o konšpiračných teóriách v piatich jednoduchých krokoch

Výskumný tím vybral 11 dobrovoľníkov, ktorí sedeli na stoličke osem hodín. Mohli pracovať, čítať si a používať telefón. Účastníci vo veku 40 až 60 rokov nemali cukrovku ani vysoký tlak. Vedci u nich počas piatich dní testovali päť metód: najprv osem hodín nesmeli vôbec chodiť, potom mali povolenú jednu minútu chôdze každú polhodinu, jednu minútu chôdze každú hodinu, päť minút chôdze každú polhodinu a nakoniec päť minút chôdze každú hodinu.

Výskumníci dospeli k záveru, že päť minút chôdze každú polhodinu je frekvencia, ktorá najviac zmierňuje nepriaznivé účinky sedenia. Je to jediná možnosť, ktorá významne znižuje hladinu glukózy v krvi aj krvný tlak, teda zakaždým merané rizikové faktory.

Výskumníci dospeli k záveru, že päť minút chôdze každú polhodinu je frekvencia, ktorá najviac zmierňuje nepriaznivé účinky sedenia. Je to jediná možnosť, ktorá významne znižuje hladinu glukózy v krvi aj krvný tlak, teda zakaždým merané rizikové faktory.

„Táto možnosť mala dramatický vplyv na to, ako účastníci reagovali na ťažké jedlá, a znížila nárast hladiny cukru v krvi o 58 percent v porovnaní s celodenným sedením,“ uviedla vo vyhlásení univerzita.

Okrem toho vedci počas testov pravidelne merali náladu, únavu a úroveň kognitívnych schopností účastníkov. Všetky režimy chôdze, s výnimkou minútovej chôdze každú hodinu, viedli k výraznému zníženiu únavy a zlepšeniu nálady. Žiadny z nich nemal vplyv na poznávanie.

spánok, vankúš, vznášanie, lietanie, sloboda, oddych, lúka, príroda Čítajte aj Ľudia zrejme v zime potrebujú viac spánku, vyplýva zo štúdie

Sedavým životným štýlom sa tiež zaoberala francúzska fyziologička Audrey Bergouignanová. „U štíhlych zdravých ľudí (upútaných na lôžko kvôli experimentu) sme už po niekoľkých dňoch pozorovali metabolické poruchy zhodné s tými, ktoré sme pozorovali u diabetikov alebo obéznych ľudí, najmä vo využívaní lipidov a cukrov v organizme,“ uviedla vedkyňa.

Sedavý spôsob života podľa nej doslova narúša metabolizmus. Podobne, keď fyziologička požiadala ľudí, ktorí urobili 12 000 krokov denne, aby znížili svoju aktivitu na 2000 krokov denne, už po desiatich dňoch videla „škodlivé účinky nehybnosti“. Tento trend sa však podľa nej dá zvrátiť. Stačí, aby ľudia robili čokoľvek pre to, aby sa viac hýbali, napríklad pravidelne vstávali od počítača, zvolili schody namiesto výťahu a pri telefonovaní sa prechádzali.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #životný štýl #vedci #výskum #chôdza #zdravotný stav