Vedci našli v dánskom zlatom poklade najstaršiu zmienku o severskom bohu Odinovi

Vedci tento týždeň oznámili, že identifikovali najstarší známy nápis odkazujúci na severského boha Odina. Ten objavili na zlatom kotúči nájdenom v roku 2020 na západe Dánska.

12.03.2023 12:10
odin zlaty poklad Foto:
debata

Runologička Lisbeth Imerová, pôsobiaca v Národnom múzeu v Kodani, uviedla, že nápis predstavuje prvý spoľahlivý dôkaz toho, že bol Odin uctievaný už v 5. storočí – teda až o 150 rokov skôr, než ukazovali doterajšie nálezy. Zatiaľ najstaršia zmienka o Odinovi bola podľa denníka The Guardian na brošni z južného Nemecka pochádzajúcej z druhej polovice 6. storočia.

Kotúč nájdený v Dánsku bol súčasťou pokladu obsahujúceho asi kilogram zlata, vrátane medailónov veľkosti podšálok a rímskych mincí upravených na šperky. Odhalený bol v obci Vindelev v strednom Jutsku.

veterne Čítajte aj Veterné parky v Severnom mori prospievajú morským rybám

Odborníci sa domnievajú, že predmety boli na mieste uložené pred 1500 rokmi, buď aby ich miestni ľudia ukryli pred nepriateľmi, alebo ako obeť bohom. Jeden zo zlatých príveskov pritom nesie nápis „je to Odinov muž“, pravdepodobne poukazujúci na nejakého kráľa či iného vysoko postaveného človeka.

„Je to jeden z najlepších runových nápisov, aký som kedy videla,“ uviedla Imerová. Krister Vasshus, ktorý sa špecializuje na dávne jazyky, vyhlásil, že vzhľadom na vzácny výskyt runových nápisov je „každý z nich nesmierne dôležitým príspevkom k porozumeniu minulosti“. „Keď sa objaví runový nápis tejto dĺžky, je to samo o sebe úžasné“. Objav je podľa neho „inšpiráciou na starostlivé preskúmanie ďalších 200 nápisov na príveskoch, o ktorých vieme“.

debata chyba
Viac na túto tému: #objav #vedci #mince #boh Odin #zlatý poklad