Zbavíme sa šedivých vlasov? Vedci zrejme našli príčinu, prečo sa tak deje. Zodpovedné sú uviaznuté bunky

Americkí vedci sa domnievajú, že sa im podarilo odhaliť príčinu šedivenia vlasov. Podľa nich je tento jav spôsobený pigmentovými bunkami vo vlasových folikuloch, ktoré strácajú schopnosť dozrievania a už nie sú schopné dať vlasom prirodzenú farbu alebo odtieň. Objav by jedného dňa mohol pomôcť zvrátiť tento proces.

06.05.2023 06:00
šedivé vlasy - sivé vlasy - šediny -... Foto:
debata

Naše vlasy rastú a vypadávajú. Ide o normálny cyklus, ktorý sa opakuje celý náš život. Nové vlasy rastú z vlasových folikulov nachádzajúcich sa v koži, ktoré tiež obsahujú melanocyty produkujúce pigment. Melanocyty sa tiež neustále rozpadajú a obnovujú. Nové sa tvoria z kmeňových buniek, a práve tieto podľa vedcov „uviaznu“ a vlasy zošedivejú.

18-papagaj-shutterstock 649749322 Čítajte aj Vedci naučili papagáje telefonovať cez tablet. Operence boli nadšené

Ako vlasy starnú, vypadávajú a potom opäť rastú, rastúci počet kmeňových buniek sa začína spomaľovať. Prestanú sa pohybovať pozdĺž folikulu a stabilizujú sa, čím nedozrievajú do plnohodnotných melanocytov. Bez tvorby pigmentu sa vlasy zmenia na sivé, biele alebo strieborné.

Tím z New York University študoval tento proces na myšiach, ktoré majú identické bunky, ktoré určujú vlasy. Ak sa jeho zistenia potvrdia u ľudí, pravdepodobne by bolo možné vyvinúť spôsob, ako zabrániť „sivej budúcnosti“. Vedci svoj výskum opísali v časopise Nature.

rastlinna strava Čítajte aj Rastlinnej strave prichádza na chuť čoraz viac Slovákov. Mnohí ale naďalej jedia mäso každý deň

Nie je to prvýkrát, kedy vedci naznačili, že šedivenie vlasov by mohlo byť čiastočne reverzibilným procesom. Jednou z možných príčin je podľa predchádzajúcich štúdií zlá strava.

Niektorí tiež tvrdia, že stres môže prispieť k tomu, aby boli vlasy ľudí biele, a naznačujú, že odstránenie príčin úzkosti by mohlo obnoviť proces pigmentácie – aspoň na chvíľu. Iný výskum naznačuje, že genetika alebo DNA čiastočne určuje, kedy ľudia zošedivejú.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #vedci #výskum #človek #šedivé vlasy #folikul