Pri talianskom pobreží našli vrak starovekej rímskej lode so stovkami amfor

Talianski archeológovia objavili na dne Stredozemného mora starovekú rímsku nákladnú loď naplnenú stovkami antických nádob. Mimoriadny archeologický nález sa nachádzal v hĺbke zhruba 160 metrov pri prístavnom meste Civitavecchia, zhruba 80 kilometrov od Ríma. V piatok to oznámili talianski karabinieri, informuje agentúra Reuters.

30.07.2023 11:00
antické nádoby amfory Foto:
debata

Plavidlo dlhé viac ako 20 metrov pochádza z prvého alebo druhé storočia pred našim letopočtom. Na palube sa nachádzajú stovky zväčša nepoškodených amfor, o ktorých zatiaľ nie je známe, na čo sa mohli používať.

„Tento mimoriadny nález je dôležitým príkladom stroskotania rímskej lode, ktorá čelila nebezpečenstvám mora počas snahy dostať sa k pobrežiu, a vypovedá o starých obchodných trasách,“ uviedli karabinieri. Staroveké plavidlo našli archeológovia z jednotky talianskej polície pre kultúrne dedičstvo a potápači z národného dozoru pre kultúrne dedičstvo pod vodou.

Vrak sa podarilo lokalizovať a natočiť na video vďaka diaľkovo ovládanému robotovi, uviedla talianska polícia. Bezprostredne po oznámení nálezu však nebolo jasné, či sa archeológovia pokúsia vrak lode alebo jeho náklad vyzdvihnúť.

Talianske pobrežie Stredozemného mora je posiate podmorskými archeologickými pokladmi, v roku 2021 napríklad archeológovia zo Sicílie objavili v rozmedzí pár týždňov dve antické rímske lode, ktoré mali veľký náklad amfor na víno. V blízkosti archeologických nálezov v mori pravidelne hliadkujú policajné potápačské jednotky, aby ich ochránili pred lupičmi. Každý rok talianska polícia nájde v domoch obchodníkov s umením stovky ilegálne odobratých starovekých rímskych amfor.

Taliansko Rím divadlo Nero Čítajte viac V Ríme objavili zvyšky Nerovho divadla známeho zo starovekých prameňov
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #loď #archeológia #antika #amfory