Ľudia s psychózou môžu trpieť aj inými ochoreniami. Experti navrhujú rutinné vyšetrenie mozgu

Pacienti diagnostikovaní s prvou psychózou by podľa psychiatrov mali podstúpiť rutinné skenovanie mozgu, ktoré by vylúčilo možné ďalšie ochorenia.

02.08.2023 11:00
MRI, magnetická rezonancia, vyšetrenie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Magnetická rezonancia mozgu viac ako 1 600 pacientov s prvou epizódou psychózy v novej štúdii zistila abnormálnosti u približne šiestich percent z nich. Viedli k odlišnej diagnóze alebo celkovej zmene ich liečby, píše britský list The Guardian. Vyšetrenie v niektorých prípadoch objavilo encefalitídu, nádory na mozgu, infekcie, mŕtvicu alebo demenciu.

"(Vyšetrenie) je veľmi dôležité predovšetkým z toho dôvodu, že v tejto skupine pacientov je príčina (psychózy) liečiteľná a dá sa zvrátiť. Časové okno na začatie úspešnej liečby je ale relatívne úzke, "uviedol psychiater a klinický docent na univerzite v Oxforde Graham Blackman, ktorý je zároveň prvým autorom spomínanej štúdie.

Hoci sa vykonávanie mozgových skenov u nových pacientov s psychózou považuje za dobrú prax, nie je povinné. Predchádzajúce posúdenie britského poradenského inštitútu NICE neodporúča vyšetrenie u všetkých pacientov. Nebolo totiž jasné, ako často bývajú klinicky relevantné mozgové abnormality zistené.

dôchodca, alzheimer, lekár Čítajte viac Odborníci navrhujú nový postup pri diagnostike Alzheimerovej choroby

„V súčasnosti môže byť zabezpečenie včasnej magnetickej rezonancie mozgu zložité, pretože nie je súčasťou rutinnej starostlivosti,“ uviedol Blackman. Dodal, že si je vedomý niekoľkých prípadov pacientov s nádormi na mozgu, ktorí čakali na diagnostický sken niekoľko mesiacov, čo oneskorilo kľúčovú starostlivosť. „Môže to mať obrovský dopad na možnú prognózu,“ dodal.

Skôr ako lekárska diagnóza je psychóza skúsenosť, ktorá sa prejavuje stratou kontaktu s realitou. Môže sa prejaviť halucináciami alebo bludmi. Napríklad presvedčením, že sa ľudia spikli, aby vás špehovali alebo vám ublížili.

V niektorých prípadoch môže psychotická epizóda vyvolať traumatické skúsenosti, ťažký stres, užívanie drog, môže však ísť aj o vedľajší účinok liekov. Pre niektorých ide o jednorazovú skúsenosť a pre iných o dlhodobý prejav duševnej choroby, napríklad schizofrénia. Liečba väčšinou spočíva v podaní antipsychotík a v psychoterapii, ktorá môže pomôcť s vytvorením vyrovnávacích mechanizmov.

chili, čili papričky Čítajte aj Slovenskí vedci sa pokúšajú o významný objav. Skúmajú účinky MCT oleja s čili na rakovinové bunky

V súčasnosti pribúda dôkazov o širokej škále skrytých príčin psychózy, ktoré vyžadujú odlišnú liečbu. Psychózu môže podľa ďalších nedávnych zistení vyvolať tiež autoimunitná reakcia v mozgu. Psychiatri z oxfordskej univerzity v súčasnosti robia pokusy s imunoterape­utickou liečbou u pacientov s psychózou, ktorí majú pozitívny test na určité protilátky.

"Táto štúdia je dôležitá, pretože nálezy mozgových abnormalít mali vplyv na zmenu liečby u jedného z 18 pacientov. Okrem toho sa čoraz viac pripúšťa, že mladí pacienti, u ktorých sa psychóza objaví prvýkrát a ktorí nemajú iné zistiteľné neurologické abnormality, môžu mať liečiteľnú formu zápalu mozgu (encefalitídu). Rutinná magnetická rezonancia (mozgu) by prispela k rýchlejšiemu odhaleniu tejto abnormality a následnej včasnejšej liečbe, "uviedla psychiatrička a výskumníčka Eileen Joyceová z londýnskej univerzity UCL.

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #vedci #ochorenia #magnetická rezonancia #psychóza