Ochrancovia prírody vyrážajú na dvojročnú plavbu okolo sveta. Vydajú sa po stopách Darwina

Takmer dve storočia po plavbe Charlesa Darwina okolo sveta sa environmentalisti vydávajú po jeho stopách. Počas dvojročnej cesty naprieč štyrmi kontinentmi budú skúmať endemické živočíchy s cieľom podporiť ich ochranu. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

16.08.2023 17:00
darwin200, expedícia, loď, Oosterschelde Foto:
Expedícia "Darwin200" sa bude plaviť na palube zrekonštruovaného holandského škunera Oosterschelde.
debata

Skupina vyplávala v utorok na palube 105-ročného škunera z juhoanglického prístavu Plymouth. Darwin tam v roku 1831 začal svoju päťročnú expedíciu, ktorá ho viedla k formulovaniu teórie evolúcie prirodzeným výberom.

Členovia expedície „Darwin200“ majú pred sebou trasu dlhú zhruba 74 000 kilometrov, na ktorej navštívia 32 prístavov vrátane tých, ktoré navštívila Darwinova loď HMS Beagle.

Expedícia „Darwin200“ sa bude plaviť na palube zrekonštruovaného holandského škunera Oosterschelde a navštívi aj tichomorské súostrovie Galapágy. Tunajšie pozorovania, že príbuzné druhy vtákov sa na jednotlivých ostrovoch líšia, prispeli k vzniku Darwinovej prelomovej knihy „O pôvode druhov“ (1859).

Bádatelia budú zároveň skúmať vplyv klimatických zmien na koralové útesy a zmenšujúce sa biotopy voľne žijúcich živočíchov. Vysadia tiež tisíce stromov, aby pomohli zmierniť problémy, ako je napríklad dezertifikácia pôdy, uviedol organizátor výpravy Stewart McPherson.

„Zmyslom tohto projektu je ukázať riešenia, ukázať skutočné kroky, ktoré môžeme všetci urobiť, aby sme pomohli vytvoriť lepšiu budúcnosť,“ dodal McPherson.

Počas cesty sa k posádke lode dočasne pripojí 200 vybraných mladých environmentalistov, ktorí sa budú vzdelávať v oblasti ochrany prírody.

biely koral, bielenie, bleaching Čítajte aj Koraly na Floride ničí extrémne teplá voda, vedci sa ich snažia zachrániť

Patrónkami projektu sú Darwinova pravnučka – botanička Sarah Darwinová – a britská primatologička Jane Goodallová.

„Všetci vieme, že sa nachádzame uprostred šiesteho veľkého vymierania, pričom sa veľa pesimisticky hovorí o problémoch životného prostredia, klimatických zmenách a strate biodiverzity. Táto plavba poskytne mnohým ľuďom príležitosť presvedčiť sa, že ešte stále je čas na zmenu,“ vyhlásila 89-ročná Goodallová.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #expedícia #Charles Darwin #plavba #plavba okolo Zeme #environmentalisti #ochrancovia prírody #Expedícia Darwin200