Koraly na Floride ničí extrémne teplá voda, vedci sa ich snažia zachrániť

Juh amerického štátu Florida je v týchto dňoch dejiskom "podmorskej záchrannej operácie", informujú miestne médiá. Výskumníci sa tam snažia ochrániť populáciu koralov, ktorej hrozí skaza v dôsledku extrémne dlhých horúčav. Prepravujú stovky vzoriek do nádrží na súši, zatiaľ čo v mori koraly hubí mimoriadne vysoká teplota vody.

09.08.2023 11:30
biely koral, bielenie, bleaching Foto: ,
Oteplenie vody spúšťa jav označovaný ako bielenie. To by mohlo postihnúť aj viac ako 90 percent populácie koralov v blízkosti Floridy.
debata (3)

Oteplenie vody spúšťa jav označovaný ako bielenie, pri ktorom koraly vylučujú riasy žijúce v ich schránkach a strácajú pôvodnú farbu. Ako vysvetľuje americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA), koraly môžu bielenie prežiť, proces však pre nich znamená značnú záťaž a riziko „úmrtnosti“.

„Myslím, že sa črtá jasne najhoršia epizóda bielenia zaznamenaná na (súostroví) Florida Keys,“ povedal denníku Miami Herald Andrew Baker, ktorý vedie skupinu skúmajúcu koralové útesy pri Miamskej univerzite. „Je to najhoršie, aké to kedy bolo, a predpoveď je taká, že v najbližších týždňoch sa situácia zhorší,“ pokračoval.

Americkí vedci na sociálnych sieťach v posledných dňoch zdieľajú fotografie úplne bielych koralov a objavujú sa varovania, že bielenie by počas leta mohlo postihnúť aj viac ako 90 percent populácie v blízkosti Floridy. Niektoré exempláre sú už nadobro stratené, dokladá oznámenie projektu Coral Restoration Foundation po nedávnej návšteve jednej z jeho koralových „škôlok“. „To, čo sme našli, bolo nepredstaviteľné: 100-percentná úmrtnosť koralov,“ uviedol člen iniciatívy Phanor Montoya-Maya.

Voda pri pobreží Floridy sa tento rok zohrieva na nevídané teploty v dôsledku dlhotrvajúcich horúčav, ktoré sužujú juh USA a miestami tiež severnejšie položenej časti krajiny. V minulosti mávala voda v tomto ročnom čase okolo 30 stupňov Celzia, tento rok je to však až o niekoľko stupňov viac. Juh Floridy pritom majú v nasledujúcich niekoľkých dňoch opäť zasahovať nebezpečne horúce podmienky s pocitovými teplotami okolo 40 stupňov.

grécko, požiar Čítajte viac Padol rekord z roku 2019. Júl prekonal absolútne teplotné maximá na Zemi

Meteorologická bója južne od Miami v pondelok zaznamenala teplotu vody asi 38,4 stupňa Celzia, čo vyvolalo špekulácie, že by mohlo ísť o nový svetový rekord merania v moriach. Meteorológ Michael Lowry však následne upozornil na záznam z roku 2017, podľa ktorého senzor na rovnakom mieste v plytkej vode s tmavým dňom v polovici augusta ohlásil hodnotu ešte o niekoľko desatín stupňa vyššiu.

Vedci študujúci koraly sa za tohto vývoja rozhodli týchto morských pŕhlivcov prenášať do nádrží, kde majú väčšiu šancu na prežitie. Centrom tohto úsilia je pracovisko Keys Marine Laboratory patriace pod Univerzitu Južnej Floridy. Tento týždeň bolo domovom viac ako 1 500 vzoriek pozbieraných v nádeji, že ich bude možné vrátiť do mora, až sa voda zase ochladí, píše denník The Washington Post.

Výskumníci sa snažia zachrániť koraly aj v tzv.... Foto: SITA/AP, Rebecca Blackwell
koraly Výskumníci sa snažia zachrániť koraly aj v tzv. koralových škôlkach.

„Ak bude ďalších šesť týždňov takto horúco, uvidíme oveľa väčšiu koralovú úmrtnosť,“ povedala riaditeľka strediska Cynthia Lewisová.

Experti pri tom podotýkajú, že koralové útesy nie sú len podmorskou ozdobou či útočiskom mnohých morských živočíchov, ale tiež okolo Floridy vytvárajú obrannú líniu pred hurikánmi. Baker opísal útesy ako „podmorský múr“, ktorý zmierňuje dopady búrok v tejto nízko položenej a pomerne husto zaľudnenej časti USA.

ryby, oceán atlantický Čítajte viac Vysoká teplota oceánu môže byť katastrofálna pre populácie rýb

Podľa Miami Herald sa väčšina odborníkov zhoduje, že ich intervencia populáciu koralov v dlhodobom horizonte nezachráni, keďže teplotné extrémy budú s postupom globálnych klimatických zmien len horšie. „Panuje obava, že sme v bode zlomu,“ povedal morský biológ a profesor na Arizonskej štátnej univerzite Jesse Senko. „Akonáhle sa z tohto stane norma a budeme mať po sebe nasledujúce roky ako toto, môže to byť katastrofálne pre väčšinu svetových koralových útesov,“ varoval.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #USA #príroda #oceány #moria #koraly