Riziko demencie sa dá stanoviť podľa 11 kľúčových faktorov

Vedci identifikovali 11 rizikových faktorov demencie, podľa ktorých dokážu predpovedať, či sa u niekoho toto ochorenie rozvinie v nasledujúcich 14 rokoch. Informoval o tom podľa denník The Guardian.

01.09.2023 10:00
žena, dôchodkyňa, pacient, demencia, alzheimer,... Foto:
debata

Zo zoznamu doteraz známych rizikových faktorov demencie zaradili 11 najsilnejších – vek, vzdelanie, anamnéza cukrovky, depresie, mŕtvice, anamnéza demencie u rodičov, úroveň deprivácie, vysoký krvný tlak a cholesterol, osamelý životný štýl a mužské pohlavie.

Výskum Oxfordskej univerzity sa k nim dopracoval podľa údajov dvoch dlhodobých britských štúdií – Biobank a Whitehall II. Na základe štúdie Biobank (skúmala 220 762 ľudí s priemerným vekom 60 rokov) vytvorili vedci nástroj na hodnotenie rizika demencie, ktorý overovali na 2934 ľudí s priemerným vekom 57 rokov zo štúdie Whitehall II.

Okrem nástroja UK Biobank Demencia Risk Score (UKBDRS) s 11 rizikovými faktormi demencie výskumníci skúmali aj prítomnosť špecifického génu APOE (UKBDRS – APOE). Úspešnosť oboch nástrojov „výrazne prekonáva“ iné hodnotenia rizík, ktoré sa používajú v súčasnosti. Okrem identifikácie ohrozených osôb môžu v predstihu stanoviť aj preventívne opatrenia. Zistenia boli publikované vo vedeckom časopise BMJ Mental Health.

Tma / Človek / Nádej / Smútok / Svetlo / Čítajte aj Alzheimerovu chorobu môžu zhoršiť aj nesprávne svetelné zmeny počas dňa

Asi 40 percentám prípadov demencie by sa dalo predísť úpravou životného štýlu – prestať fajčiť, znížiť vysoký krvný tlak, schudnúť a znížiť príjem alkoholu.

„UKBDRS možno najlepšie použiť ako počiatočný skríningový nástroj na stratifikáciu ľudí do rizikových skupín. Tí, ktorí sú identifikovaní ako vysokorizikoví, by potom mohli mať prospech z časovo náročnejších následných hodnotení na podrobnejšiu charakteristiku,“ uviedol hlavný autor štúdie Raihaan Patel z Oxfordskej univerzity.

Odhaduje sa, že počet ľudí s demenciou na celom svete sa do roku 2050 takmer strojnásobí na 153 miliónov. To predstavuje rýchlo rastúcu hrozbu pre systémy zdravotnej a sociálnej starostlivosti.

Spoluautorka Sana Suri dodala: „Rizikové skóre nám hovorí len o našich možnostiach rozvoja demencie; nepredstavuje definitívny výsledok.“

chili, čili papričky Čítajte aj Slovenskí vedci sa pokúšajú o významný objav. Skúmajú účinky MCT oleja s čili na rakovinové bunky
debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #veda #demencia