Vo Francúzsku objavili jedinečné osídlenie z obdobia neolitu

Archeológovia objavili v neolitickom nálezisku na severovýchode Francúzska stopy po trvalom osídlení. Podľa výskumníkov ide o dosiaľ jedinečný nález v celej Európe. Informovala o tom agentúra AFP.

03.09.2023 10:00
vykopávky FR neolit Foto:
debata

Osídlenie z obdobia neolitu odkryli vo francúzskom Marais de Saint-Gond. Pred približne 150 rokmi tam našli prvé kresacie kamienky, pripomína AFP. Na ploche 450 hektárov sa odvtedy podarilo identifikovať 15 veľkých kremenných baní, ako aj 135 hypogeí – podzemných komplexov chodieb a komôr. Okrem toho tam objavili aj päť megalitických krytých uličiek, desať leštičov sekier či políčka obrábané metódou kontrolovaného vypaľovania.

Osídlenie sa podarilo odkryť po tom, ako sa v obci Val-des-Marais vzdialenej vyše 130 kilometrov od Paríža určilo miesto v priekope na osadenie palisády. Podľa odhadov archeológov táto praveká ohrada obklopovala istú vyvýšeninu a ohraničovala plochu približne jedného hektára.

ochridské jazero Čítajte viac Archeológovia našli pozostatky najstaršieho jazerného mesta v Európe

Nový objav nemá v celej Európe obdoby, tvrdí Rémi Martineau z francúzskeho Národného centra pre vedecký výskum (CNRS). Podľa neho však môže pomôcť priblížiť hospodársku, spoločenskú a územnú organizáciu obdobia neolitu. „Toto je posledný kúsok skladačky, ktorý nám chýbal,“ vyhlásil Martineau.

V rámci 20-ročného výskumu, ktorý vedie CNRS, sa podarilo vyčistiť aj budovu apsidy v blízkosti veľkej odpadovej jamy s priemerom približne 20 metrov, ako aj studne.

Výskumníkom sa podarilo nájsť aj malý oválny predmet z perlorodky. V jeho strede sa nachádzajú dva otvory. Podľa AFP ide pravdepodobne o predchodcu gombíka, ktorý sa datuje do obdobia pred 3400 až 3300 rokmi. Vzhľadom na zachovalý stav tohto predmetu výskumníci dúfajú, že ak sa v budúcnosti uskutočnia ďalšie vykopávky, nájdu rovnako dobre zachovaný aj zvyšok náleziska.

Taliansko Rím divadlo Nero Čítajte viac V Ríme objavili zvyšky Nerovho divadla známeho zo starovekých prameňov
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vykopávky #archeológia #neolit #osídlenie