Holandskí výskumníci našli prepojenie medzi obezitou a úmrtiami na koronavírus

Medzi obezitou a počtom úmrtí počas pandémie koronavírusu existuje priama súvislosť, zistili to holandskí výskumníci. Upozornil na to spravodajca TASR.

07.10.2023 16:00
Izrael, koronavírus, očkovanie Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Výskum si objednala dolná komora parlamentu a zameral sa na súvislosť medzi životným štýlom a rizikom úmrtia na infekciu koronavírusom. Výskumníci nezávislého SEO Economisch Onderzoek (inštitútu pre ekonomický výskum) v rámci Amsterdamskej univerzity sa zamerali na prepojenie informácií o životnom štýle s úmrtiami pacientov na Covid-19 a to pred, počas a po skončení pandémie, uviedol spravodajský portál Dutchnews.nl.

Počas prvých dvoch rokov pandémie zomrelo v Holandsku o 30 000 ľudí viac, ako po iné roky. Vedci zistili, že 70 až 100 percent z nich malo nadváhu. Spomedzi ľudí s nadváhou bolo 57 až 84 percent aktívnych fajčiarov alebo fajčili v minulosti.

nobel Čítajte viac Nobelovka pre Maďarku a Američana. Zrýchlili boj proti covidu

Štatistické údaje o životnom štýle zbiera Národný štatistický úrad (CBS), regionálne zdravotné rady a Inštitút verejného zdravia (RIVM). Pri úmrtnosti pacientov s ochorením Covid-19 vplyv iných faktorov, ako je konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu a osamelosť, nebol taký výrazný ako obezita a fajčenie.

DutchNews.nl pripomenul, že holandskí lekári už počas pandémie pozorovali súvislosť medzi úmrtiami a obezitou. Zistenia, ku ktorým dospeli výskumníci zo SEO Onderzoek použije vláda na určenie stratégie očkovania v budúcich pandémiách.

Rakúsko, očkovanie, COVID-19 Čítajte viac Ďalšia vlna covidu je už tu. Nové varianty nakazia aj čerstvo očkovaných starým typom vakcíny, hovorí infektológ
debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #vedci #obezita #výskum #koronavírus #Covid-19