Archeológovia objavili v Turecku 2800-ročný sloní kel s rytinou sfingy

Archeológovia v Turecku počas vykopávok sídla zo železnej doby odhalili sloní kel s vyrezanou podobizňou sfingy. Informoval o tom portál Live Science.

26.11.2023 10:00
debata

Archeológovia predmet vykopali neďaleko dediny Boğazkale ležiacej približne 145 kilometrov východne od tureckej metropoly Ankara.

Predmet má rozmery 30 krát 12 centimetrov a obsahuje detailne spracované rytiny sfingy, leva a dvoch vysokých rastlín. Archeológovia predpokladajú, že rastliny by mohli symbolizovať Strom života. Úlomky na užších stranách predmetu naznačujú, že v minulosti bol dlhší a mohol zdobiť drevenú truhlicu alebo nábytok.

Analýza ukázala, že predmet vznikol v železnej dobe. Staršie vrstvy z rovnakého náleziska však ukazujú, že miesto bolo predtým hlavným mestom Chetitskej ríše z bronzovej doby známe ako Chattušaš. Chetiti však už mesto v železnej dobe neobývali, pretože ho opustili okolo roku 1200 p.n.l. počas tzv. kolapsu neskorej bronzovej doby.

Andreas Schachner z Nemeckého archeologického inštitútu vedie vykopávky mesta Chattušaš od roku 2006. Predmet označil za jedinečný objav, aký sa nenašiel ani počas rozsiahlych vykopávok, ktoré v lokalite prebehli. Zároveň ho považuje za dôkaz, že osídlenie, ktoré sa tu nachádzalo v železnej dobe, bolo dôležitým sídlom aj napriek tomu, že vzniklo až po odchode Chetitov.

Schachner predpokladá, že obrazce vyrezané do slonoviny by mohli pomôcť objasniť vzťahy spájajúce miesto nálezu a okolité sídla. Predmet bude po detailnom preskúmaní vystavený v miestnom múzeu, uzavrel Schachner.

vikingovia Čítajte aj Vikingovia používali okná. Ich obraz nekultúrnych barbarov má trhlinu
debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #vykopávky #archeológia