Výskumníci zo SAV objavili v Egypte priekopu pevnosti Ramessa III.

Výskumníci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) objavili priekopu v egyptskej lokalite Tell-el-Retábí, ktorá pravdepodobne chránila pevnosť faraóna Ramessa III. Počas novembra tam realizujú trinástu sezónu terénneho prieskumu. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

30.11.2023 18:30
Výskumný tím z Ústav orientalistiky SAV Egypt... Foto:
Výskumný tím z Ústav orientalistiky SAV objavil v Egypte priekopu pevnosti Ramesa III.
debata

„Na základe troch rezov vieme určiť, že priekopa lemuje vo vzdialenosti asi 20 metrov západnú hradbu opevnenia vládcu, ktorého zavraždili sprisahanci v jeho vlastnom háreme,“ vysvetlil Jozef Hudec z Ústavu orientalistiky SAV.

Starí Egypťania podľa jeho slov vykopali priekopu na tri lakte, čiže približne 160 centimetrov hlboko do štrkového podložia a mala veľmi strmé steny. Hudec naznačil, že útočníci pravdepodobne potrebovali rebríky na únik z tejto pasce, čo potvrdzujú staroveké reliéfy. Tie zobrazujú útočníkov s rebríkmi.

Zdôraznil, že priekopa nemusela byť napojená na vodný zdroj, keďže egyptológovia narazili na spodnú vodu. „Súčasná hladina spodnej vody nemusí zodpovedať tej starovekej, keď nestála Asuánska priehrada a stav vody závisel od nílskych záplav,“ upozornil.

Multidisciplinárny tím zo Slovenska tvoria egyptológovia, archeológovia, geodetka a pedológ. Počas trinástej sezóny terénneho prieskumu sa zameriavajú na najzápadnejší okraj sídliskového pahorku – tellu, ktorý bol v minulosti často zasiahnutý nílskymi záplavami. Výskum je financovaný z grantu Agentúry na podporu výskumu a vývoja a nadáciou Gedíd Aigyptos.

vikingovia Čítajte viac Vikingovia používali okná. Ich obraz nekultúrnych barbarov má trhlinu
debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #vykopávky #SAV #archeológia #slovenskí archeológovia #Ramess III.