Vojaci navigovali robotického psa len pomocou mozgových signálov

Vojaci zrejme získajú novú schopnosť. Budú schopní navádzať sprievodné roboty a drony jednoduchým pohľadom či myšlienkou. Technológia už prešla prvými úspešnými testami.

03.04.2023 06:00
robotickypes Foto:
debata

Prielom, ktorý umožňuje človeku riadiť stroj iba myslením, by mohol pomôcť vojakom na bojisku komunikovať s množstvom senzorov, vozidiel a robotov. Hlavnou výhodou takejto komunikácie je absolútna odolnosť voči odpočúvaniu alebo rušeniu.

Môže to síce vyzerať ako vzdialená utópia, ale v marci opísal časopis Applied Nano Materials prípad, keď austrálski vedci spolupracujúci s ministerstvom obrany presne toto dokázali. Človek vybavený šošovkami Microsoft HoloLens navádzal na cieľ robotického psa iba tým, že si miesta predstavoval.

čierna diera Čítajte aj Astronómovia objavili jednu z najväčších supermasívnych čiernych dier. Prvýkrát pomocou gravitačných šošoviek

Americká armáda dosiahla už v minulosti podobné úspechy, ale zatiaľ nie s vojenskými robotmi. Napríklad roku 2015 dokázala ochrnutá žena vybavená mozgovým čipom pilotovať na simulátore lietadlo F-35 iba pomocou signálov zo svojej mysle.

Fungovalo to síce celkom dobre, ale celý systém bol nepraktický, pretože bolo nutné implantovať do ľudskej hlavy mikročip. Ďalším možným riešením, ktoré už je pre rovnaké využitie overené, sú senzory, ktoré je možné nosiť na koži. Lenže tie v praxi zle držia a pre vojakov sú nepraktické.

Nové zariadenie na snímanie mozgových vĺn funguje oveľa lepšie, tvrdia autori a výsledky ich výskumu to potvrdzujú. Austrálski vedci totiž vytvorili senzor na báze grafénu, ktorý sa dá používať bez problémov aj v reálnom prostredí modernej vojny. A je taký drobný, že je možné ho nosiť aj pod helmou.

Keď sa vojak vybavený senzorom rozhliadal okolo seba, okuliare prenášali signál. Mozog vysielal signál prostredníctvom tylového laloku a tieto signály potom išli cez senzor do mikropočítača veľkého asi ako mobilný telefón. Ten potom signály previedol na pokyny o konkrétnom bode v teréne, kam sa potom vydal robotický pes.

Mamut Čítajte aj Vedci vyrobili mamutie mäso a zistili, ako marketing ovplyvňuje výskyt rakoviny

Pokusy síce prebehli v kontrolovanom prostredí laboratória, ale autori výskumu sa potom ešte spojili s austrálskou armádou, ktorá systém otestovala ešte pred zverejnením článku. Vo videu, ktoré zverejnila na YouTube, je úspešný experiment dobre vidieť.

Podľa hodnotenia armády dopadol pokus na jedničku. Robot navigovaný pohľadom veliteľa sa vydal na miesto, ktoré preskúmal, zatiaľ čo zvyšok jednotky mohol na svojich okuliaroch sledovať, čo tam stroj vidí.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #vedci #výskum #roboty #drony