NASA začala misiu planetárnej obrany DART k zmene dráhy letu planétky

Americká vesmírna agentúra NASA dnes začala misiu DART zameranú na prípravu ochrany Zeme pred možným nebezpečenstvom zrážky s vesmírnym telesom.

24.11.2021 09:26
dart Foto:
debata

Raketa spoločnosti SpaceX vyniesla z Vandenbergovej základne amerických vesmírnych síl v Kalifornii modul, ktorý zamieril k planétke Didymos, aby nárazom do jej menšieho súputníka ovplyvnil trajektóriu tohto binárneho systému.

Štart vysielal naživo na svojich stránkach NASA. Raketa Falcon 9 v utorok 22:21 miestneho času (v stredu o 7:21 SEČ) vyniesla do vesmíru aparát, ktorý na jeseň budúceho roka dorazí k binárnemu systému planétky Didymos. Priamym cieľom je malý mesiac Dimorphos, ktorý okolo 780 metrov veľkého Didymosu obieha. Náraz rýchlosťou 6,6 kilometra za sekundu by mal podľa expertov oblety tohto menšieho telesa s priemerom okolo 160 metrov pozmeniť, a tým aj ovplyvniť trajektóriu dvojplanétky.

michal Čítajte aj Michal Fečkan je opäť medzi jedným percentom najcitovanejších matematikov sveta

Binárny systém Didymosu pre Zem teraz nebezpečenstvo nepredstavuje. Bol iba vybraný na otestovanie možnosti ovplyvniť trajektóriu potenciálne nebezpečných telies pomocou kinetickej energie.

Výsledok misie budú skúmať odborníci pomocou teleskopov na Zemi, ale aj vďaka malému satelitu LICIA, ktorý sa včas oddelí a bude celý manéver dokumentovať. Študovať účinky misie DART (v preklade šípka) bude aj misia Hera, ktorú by Európska vesmírna agentúra (ESA) mala odštartovať v roku 2023 alebo 2024. Súčasťou bude vyslanie dvoch malých satelitov, ktoré budú asteroidy všestranne skúmať. Na príprave jedného z nich, označeného APEX, sa popri švédskych, fínskych a nemeckých partneroch podieľajú aj českí odborníci.

Untitled Čítajte aj NASA kvôli incidentu na kozmodróme odkladá odlet Webbovho teleskopu do vesmíru

Podľa NASA vedci zatiaľ identifikovali v relatívnej blízkosti Zeme cez 27-tisíc asteroidov, z ktorých takmer 10-tisíc je väčších ako 140 metrov. To je veľkosť, pri ktorej sa experti obávajú, že by takéto telesá mohli spôsobiť veľké regionálne škody. Zatiaľ ale nevedia o žiadnom rozmernejšom objekte, ktorý by mohol modrú planétu v dohľadnej budúcnosti zasiahnuť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zem #raketa #NASA #Falcon 9 #vesmírne teleso #DART mission