K ISS sa pripojila loď, ktorá má na Zem dopraviť troch uviaznutých astronautov

Ruská kozmická loď bez posádky Sojuz MS-23, ktorá odštartovala v piatok z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, sa v nedeľu skoro ráno pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), informuje agentúra AFP.

26.02.2023 11:14
ISS Foto:
debata

Loď má z paluby ISS priviezť na Zem trojčlennú posádku – ruských kozmonautov Sergeja Prokopieva a Dmitrija Petelina a Američana Franka Rubia.

Táto trojica priletela na ISS v septembri minulého roka a na stanici mala zostať do konca marca. Ich pôvodnú loď, ktorú mali použiť aj na návrat, však medzičasom poškodil malý meteorit. Pre poruchu sa ich návrat posunul o šesť mesiacov, vo vesmíre tak celkovo strávia jeden rok. Poškodená loď by sa na Zem mala bez posádky vrátiť koncom marca.

International Space Station, ISS, kozmonaut Čítajte aj Ruskú zásobovaciu loď pri ISS zrejme poškodil náraz zvonku

Okrem Prokopieva, Petelina a Rubia sú na ISS aj astronauti NASA Nicole Mannová a Josh Cassada, Ruska Anna Kikinová a Japonec Koiči Wakata. Táto štvorica sa na ISS vyviezla v októbri minulého roka v module americkej spoločnosti SpaceX.

Budúci týždeň by sa k nim mali pripojiť ďalší štyria astronauti z USA, Ruska a Spojených arabských emirátov, ktorí tiež priletia na lodi SpaceX.

debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #kozmonauti #Bajkonur #Roskosmos