Analýza dát z misie Artemis I podľa NASA ukázala pripravenosť na lety s posádkou

Doterajšia analýza dát z minuloročnej misie Artemis I ukázala, že nosná raketa SLS, kozmická loď Orion i pozemné systémy potrebné na štart a návrat na Zem sú pripravené na lety astronautov na Mesiac.

08.03.2023 11:05
NASA, artemis, orion Foto: ,
Kozmická loď Orion počas svojej cesty späť na Zem z vesmírnej misie Artemis.
debata

Na tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia amerického Úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Misiu Artemis II, pri ktorej modul tentoraz obkrúži prirodzenú zemskú družicu s posádkou, je podľa nich v pláne na november 2024.

Technici podľa NASA začali s vyhodnocovaním obrovského množstva dát ihneď po dopade modulu Orion do Tichého oceánu vlani v decembri. NASA je zatiaľ v počiatočných fázach ich spracovania, doterajšie kontroly ale ukázali okrem iného väčšie poškodenie nosnej rakety, než sa pôvodne očakávalo. Úrad tiež zaznamenal odchýlky pri opotrebovaní tepelného štítu pri návrate do atmosféry, podľa slov šéfa programu Orion Howarda Hua a šéfa pozemných systémov Shawna Quinna ale ani jedno zo zistení zatiaľ nepredstavuje zásadné prekážky pre misiu s posádkou.

jaxa Čítajte aj Japonsku sa nepodarilo vyslať do vesmíru novú raketu H3, tak ju zničilo

Orion na obežnú dráhu vyniesla vlani 16. novembra raketa Space Launch System (SLS), kozmická loď s tromi figurínami potom 11. decembra dopadol do Tichého oceánu. Budúca misia plánovaná na rok 2024 vyšle na cestu okolo Mesiaca štyroch astronautov, o rok neskôr má nasledovať pristátie ľudskej posádky priamo na pozemskej družici.

„Práca na Artemis II pokračuje dobre,“ uviedol Hu, podľa ktorého sa už podarilo nainštalovať niektoré opakovane využiteľné komponenty do modulu Orion. Servisný aj posádkový modul teraz prechádza poslednými testami a úpravami predtým, ako ich technici prepoja.

NASA, orion, artemis Čítajte aj ESA presadzuje pre Mesiac vlastné lunárne časové pásmo

Ďalšie testy tento rok čakajú aj nosnú raketu SLS, ktorá by mala byť v lete prepravená a otestovaná na štartovacej rampe 39B v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride. Štart Artemis II s posádkou sa potom čaká na konci novembra 2024. Prvú fázu sprevádzali dlhé prieťahy a celý projekt sa oneskoril o niekoľko rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #NASA #astronaut #Orion #Artemis #lety na Mesiac