Štart misie JUICE k mesiacom Jupitera odložili na piatok

Štart sondy JUICE Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorá sa má vydať k planéte Jupiter a skúmať jej tri mesiace, vo štvrtok odložili o 24 hodín pre nepriaznivé počasie. Informovala o tom francúzska spoločnosť Arianespace, ktorú citovali tlačové agentúry AFP a DPA.

13.04.2023 10:00 , aktualizované: 16:20
Juice s instruments pillars Foto:
debata (1)

Len niekoľko minút pred plánovaným štartom o 14.15 h SELČ vzniklo riziko bleskov na európskom kozmodróme v obci Kourou vo Francúzskej Guyane v Južnej Amerike a to viedlo k odkladu štartu na piatok.

Vesmírna sonda Európskej vesmírnej agentúry JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) by mala do svojho cieľa doraziť v júli 2031 a jej úlohou bude študovať časticové prostredie v okolí Jupitera a jeho mesiacov. Sonda na palube ponesie dohromady 10 vedeckých prístrojov, medzi nimi aj aparatúru PEP (Particle Environment Package), ku konštrukcii ktorej prispeli vedci zo Slovenskej akadémie vied.

Výskumný tím z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach pre misiu JUICE vyvinul a dodal tzv. anti-koincidenčný detektorový modul ACM. Jeho úlohou je zabezpečiť efektívnu detekciu častíc nižších energií na pozadí silného ionizujúceho žiarenia, najmä vysokoenergetických elektrónov z intenzívnych radiačných Van Allenových pásov Jupitera.

„Elektróny z radiačných pásov sú schopné prenikať aj tieniacim plášťom vedeckých prístrojov a vyvolať v ich citlivých fyzikálnych senzoroch falošné reakcie. A práve na vylúčenie týchto falošných prípadov zo záznamu vedeckých dát slúži nami dodaný detektor ACM,“ uviedol jeden z jeho konštruktérov Ján Baláž.

Na projekte pod hlavičkou Európskej kozmickej agentúry (ESA) sa podieľali aj českí vedci.

Nosnú raketu Ariane 5 so sondou čakajú posledné prípravy a testy. Technici včera raketu vysunuli z vysokej montážnej budovy na štartovaciu rampu, odkiaľ vo štvrtok o 14:15 SELČ odštartuje. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by mohol byť štart odložený kvôli technickým problémom, môže sa ale stať, že mu zabráni nepriaznivé počasie. Ďalšia možnosť štartu potom bude o 14 dní, budúci potom až v auguste.

Sonda sa od nosnej rakety oddelí pol hodiny po štarte. Následne sa rozvinú obrie solárne panely s rozlohou 85 metrov štvorcových, ktoré zaisťujú napájanie vedeckých prístrojov a služobných systémov.

hakuro Čítajte aj Modul japonskej firmy ispace je pripravený na historické pristátie na Mesiaci

Juice v prvých fázach svojej cesty niekoľkokrát obletí Zem, Mesiac a Venušu, ktoré využije ku gravitačnému manévru. Ten jej poskytne rýchlosť potrebnú na dosiahnutie Jupitera. V okolí našej planéty sa bude pohybovať až do roku 2029. Očakáva sa, že v rokoch 2031 až 2034 začne plniť hlavný cieľ svojej misie, teda prieskum Jupiterovej sústavy a jeho troch mesiacov, okolo ktorých preletí až 35-krát. V roku 2035 sa potom ustanoví na orbite Ganymeda, najväčšieho mesiaca Slnečnej sústavy. Dopadom na jeho povrch svoju misiu zakončí.

Ariane 5 vynesie do vesmíru šesťtonový náklad – okrem sondy vážiacej 2,4 tony so sebou vezme aj 3,6 tony paliva, ktoré Juice využije na gravitačné manévre pri Zemi, Mesiaci a Venuši aj na uvedenie na obežnú dráhu Jupitera a Ganymedu. Na palube sondy je desať prístrojov, ktorých úlohou je preskúmať všetko od Jupitera a jeho okolia po oceány uväznené hlboko pod povrchom mesiacov. Sonda bude so Zemou komunikovať pomocou antény s priemerom 2,5 metra.

Vedci ESA uviedli, že cieľom misie nie je nájsť na ľadových mesiacoch život. Juice sa bude snažiť zistiť, či na nich život mohol alebo môže existovať. Bližšie skúmanie by potom ľudstvo čakalo v závislosti od výsledkov misie Juice v nasledujúcich dekádach.

threser ponorka Čítajte aj Thresher bola najmodernejšia americká jadrová ponorka, osudným sa jej stal test

Európska kozmická agentúra na projekte pracuje už od začiatku minulého desaťročia, misia vyšla na približne 1,6 miliardy eur. Na vývoji a testovaní sondy a zariadení sa podľa ESA podieľalo vyše 2000 ľudí z 23 krajín vrátane českých vedcov.

„Týždeň po štarte nás čaká intenzívna práca spojená s riadeným vyklápaním meracích antén. Počas letu k Jupiteru potom plánujeme pomocou nášho prístroja detekovať dopady kozmického prachu na sondu, a tak prispieť k výskumu jeho výskytu, predovšetkým v páse asteroidov medzi Marsom a Jupiterom,“ uviedol v tlačovej správe Ondřej Santolík, vedúci českého výskumného tímu z oddelenia kozmickej fyziky Ústavu fyziky atmosféry Akadémie vied ČR. Ústav pracoval na zariadení pre výskum rádiových a plazmových vĺn v prostredí Jupitera.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ESA #českí vedci #kozmodrom. sonda