Posledný štart nosnej rakety Ariane 5 bol odložený na neurčito

Posledný let rakety Ariane 5 plánovaný na piatok bol pre technické ťažkosti odložený na neurčito. Informovala o tom vo vyhlásení na twitteri spoločnosť Arianespace, ktorá nosiče prevádzkuje. Raketa sa mala z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane vydať na svoju poslednú cestu predtým, ako ju nahradí nová generácia nosných rakiet, v piatok zhruba pol hodiny pred polnocou SELČ.

16.06.2023 10:40
ariane raketa Foto: ,
Naposledy 14. apríla raketa Ariane 5 pri predposlednej misii vyslala sondu Juice k najväčšej planéte slnečnej sústavy Jupitera.
debata

Posledný let pod označením VA261 mal na obežnú dráhu vyniesť dva náklady – nemecký experimentálny komunikačný satelit Heinrich Hertz a francúzsku komunikačnú družicu Syracuse 4b. Tie teraz čakajú na ďalší štart v montážnej budove.

„V súlade so svojimi požiadavkami sa spoločnosť Arianespace rozhodla štart VA261 presunúť,“ napísal na twitteri prevádzkovateľ nosných rakiet. Podľa agentúry AFP teraz firma Arianespace vyhodnocuje vzniknutý problém, aby určila nový dátum štartu.

Posledný let bude predstavovať 117. misiu rakety Ariane 5, ktoré začali lietať do vesmíru v roku 1996. Odvtedy dostali do kozmu napríklad sondu Rosetta, ktorá skúmala kométu Čurjumov-Gerasimenko, satelity európskeho navigačného systému Galileo alebo vesmírny teleskop Jamesa Webba. Naposledy v apríli raketa Ariane 5 pri predposlednej misii vyslala sondu Juice k najväčšej planéte slnečnej sústavy Jupitera.

raketa vesmírna ariane Kourou Čítajte viac K mesiacom Jupitera vyštartovala európska sonda Juice

Rakety série Ariane 5 viac ako zdvojnásobili kapacitu svojich predchodkýň Ariane 4, pokiaľ ide o hmotnosť nákladu prepravovaného na obežnú dráhu. Umožňovali tak vyniesť na orbitu dva veľké telekomunikačné satelity naraz alebo vyslať veľké a ťažké náklady do hlbín vesmíru, uvádza Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorá kozmodróm Kourou prevádzkuje.

Rakety Ariane 5 má nahradiť séria Ariane 6. Nasadenie tejto rakety do prevádzky je pritom pre Európu dôležité okrem iného kvôli prerušeniu spolupráce s Ruskom po ruskej invázii na Ukrajinu.

Enceladusstripes cassini Čítajte viac Na Saturnovom ľadovom mesiaci objavili kľúčový prvok pre život
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #raketa #vesmírna raketa