India vyslala do vesmíru raketu so sondou. Tá má v auguste pristáť na Mesiaci

Nosná raketa s indickou lunárnou misiou Čandraján-3 v piatok odštartovala z kozmodrómu Šríharikóta. V auguste by mala pristáť na Mesiaci, uviedla agentúra AP.

14.07.2023 18:30
Čandraján, raketa Foto: ,
Nosná raketa s indickou lunárnou misiou Čandraján-3 odštartovala z kozmodrómu Šríharikóta v štáte Ándhrapradéš na juhovýchodnom pobreží Indie 14. júla 2023.
debata

Misia odštartovala v piatok o 14.35 h miestneho času (11.05 h SELČ) z kozmodrómmu v štáte Ándhrapradéš na juhovýchodnom pobreží Indie. Čandraján-3 tvorí pristávací modul a rover. Na Mesiaci by mali pristáť 23. alebo 24. augusta.

V prípade úspechu by sa India stala štvrtou krajinou po bývalom Sovietskom zväze, USA a Číne, ktorá na Mesiac vyslala svoju technológiu.

Šesťkolesový rover a pristávací modul majú z povrchu Mesiaca poskytnúť údaje o mesačnej pôde a kameňoch vrátane ich chemického zloženia, uviedlo indické ministerstvo pre vedu a technológie.

Predchádzajúci pokus Indie o vyslanie kozmickej lode na Mesiac sa v roku 2019 skončil neúspechom, pripomína AP. Čandraján-2 sa dostal na obežnú dráhu Mesiaca, nepodarilo sa mu však pristáť a havaroval.

Nosná raketa s indickou lunárnou misiou... Foto: TASR/AP, Aijaz Rahi/Indian Space Research Organisation
India, raketa, Čandraján Nosná raketa s indickou lunárnou misiou Čandraján-3 odštartovala z kozmodrómu Šríharikóta v štáte Ándhrapradéš na juhovýchodnom pobreží Indie 14. júla 2023.

Hlavným cieľom misie Čandraján-2 za 142 miliónov dolárov bolo preskúmať oblasť južného pólu Mesiaca, analyzovať tamojší povrch a pátrať po vode.

Mesiac Čítajte viac NASA chce v roku 2032 začať získavať suroviny z povrchu Mesiaca
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #Sonda #India #vesmírna raketa #Čandraján