Unikátny manéver! ESA dokázala naviesť vyradenú družicu Aeolus do oceánu

Európska vesmírna agentúra (ESA) dokončila bezprecedentný manéver, pri ktorom nasmerovala vyradenú družicu Aeolus do Atlantického oceánu.

29.07.2023 13:00
aeolus družica Foto:
debata

Sonda, ktorá posledných päť rokov z obežnej dráhy monitorovala počasie, nebola navrhnutá pre kontrolovaný návrat na Zem, kozmickej agentúre sa ale napriek tomu podarilo použiť zvyšné palivo, aby Aeolus naviedla do vodného hrobu, informovala v sobotu agentúra DPA.

Prvýkrát sa tak podarilo riadene naviesť do zemskej atmosféry družicu, ktorá na to nebola určená.

ESA v sobotu informovala, že družica Aeolus v piatok o 21.00 SELČ opäť vstúpila do atmosféry nad Antarktídou a zhorela. Všetky časti, ktoré nezhoreli, spadli podľa plánu do Atlantického oceánu. Cieľom prvého manévru svojho druhu bolo okrem zníženia už tak nízkeho rizika dopadu úlomkov družice na obývané miesta aj zhromažďovanie údajov pre budúce podobné návraty.

Aeolus bol ako prvá družica, ktorá merala rýchlosť a smer vetra, na orbite od augusta 2018. Používal pritom sofistikovaný laserový prístroj, ktorý vedcom pomohol vylepšiť predpoveď počasia i klimatické modely.

Poslednú cestu družice opísali vedci ESA z riadiaceho strediska v nemeckom Darmstadte na svojom blogu, kde ju označili za jednu z najúspešnejších misií ESA a dodali, že sa zapíše do histórie.

mesiac, stopa Čítajte aj Ako budú vyzerať nové ľudské stopy na Mesiaci?
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #vedci #družica #Atlantický oceán #ESA #Aeolus