NASA sa podarilo opätovne nadviazať kontakt so sondou Voyager 2

Americkému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo znovu nadviazať kontakt so sondou Voyager 2, ktorý stratil v júli, keď riadiace centrum omylom vyslalo chybný príkaz, kvôli čomu sa posunula anténa sondy. Informuje o tom spravodajský server BBC News.

05.08.2023 06:54
debata

NASA pôvodne očakávala, že sa spojenie so zariadením vzdialeným miliardy kilometrov od Zeme podarí obnoviť až v októbri, keď sa uskutoční automatický reštart systémov. Nakoniec sa ale vďaka veľmi silnému signálu vyslanému k sonde podarilo dosiahnuť to, že jej anténa znovu smeruje k Zemi, čo viedlo k obnoveniu komunikácie.

voyager 2 Čítajte viac NASA zachytila signál zo sondy Voyager 2. Kvôli chybnému príkazu stratila na pár dní kontakt

Sonda Voyager 2, ktorá sa teraz nachádza vo vzdialenosti 19 miliárd kilometrov od Zeme, odštartovala z Floridy v roku 1977 s cieľom preskúmať Slnečnú sústavu a najmä Jupiter, Saturn, Urán a Neptún. Do medzihviezdneho priestoru vstúpila v roku 2018. Len niekoľko týždňov po nej vyslala NASA do vesmíru Voyager 1, ktorý je od Zeme 24 miliárd kilometrov, a je teda najvzdialenejším objektom od Zeme, ktorý vytvoril človek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Voyager 2