K ISS mieri vesmírna loď s nákladom. Na palube je aj mimozemšťan E.T.

Z kozmodrómu Bajkonur v stredu odštartovala ruská raketa Sojuz 2.1a s vesmírnou nákladnou loďou Progress MS-24, ktorá mieri k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). O lete, ktorý nasleduje niekoľko dní po havárii ruského lunárneho modulu, informovala agentúra TASS.

23.08.2023 11:54
debata (1)

Ruská nákladná loď sa vydala k stanici len asi dva a pol dňa predtým, ako k nej v piatok podľa plánu z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride zamieri loď Crew Dragon s štvorčlennou posádkou, podotkla stanica CBS. Kvôli napätým vzťahom medzi Ruskom a Západom v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu americko-ruská kozmická spolupráca na ISS v poslednom čase utrpela.

Medzinárodná vesmírna stanica je spoločným projektom americkej NASA, ruského Roskosmosu, európskej ESA, Japonska a Kanady. V súvislosti so zavedením rozsiahlych protiruských sankcií kvôli ruskej invázii na Ukrajinu ale dala Moskva najavo, že pre ňu ISS nemá dlhodobú budúcnosť, a oznámila, že chce vybudovať svoju vlastnú vesmírnu stanicu. Hovorca americkej diplomacie Ned Price minuloročné oznámenie Roskosmosu označil za poľutovaniahodný vývoj vzhľadom na cennú profesionálnu spoluprácu, ktorú počas rokov americká a ruská vesmírna agentúra udržiavali.

sojuz Čítajte viac Rusi sa po polstoročí na Mesiac nedostali. Luna-25 sa zrútila a „prestala existovať“

Zatiaľ ale spolupráca na vesmírnych letoch pokračuje. V štvorčlennej posádke, ktorá sa chystá k piatkovému letu na palube lode Crew Dragon americkej spoločnosti SpaceX, je popri astronautke NASA Jasmin Moghbeliovej aj zástupca ruského Roskosmosu, kozmonaut Konstantin Borisov. Posádka, ktorú tvoria aj Dán Andreas Mogensen a Japonec Satoši Furukawa, vystrieda štyroch iných kozmonautov, ktorých v marci na stanici vyniesla loď Crew Dragon. Aj medzi nimi je zástupca Roskomosu, kozmonaut Andrej Feďajev. S touto štvorčlennou posádkou sú na stanici ďalší traja astronauti, dvaja Rusi a jeden Američan, ktorých návrat sa skomplikoval kvôli poškodeniu lode Sojuz MS-22 meteoritom.

Progress má podľa plánu do cieľa doraziť v piatok ráno moskovského času. Podľa agentúry TASS je na plášti rakety vyobrazenie pripomínajúce 300. výročie založenia Jekaterinburgu, štvrtého najväčšieho mesta v Rusku, a stého výročia narodenia ruského raketového vedca Vladimira Utkina.

Loď Progress MS-24 vezie na ISS asi 2 500 kilogramov nákladu, vrátane 500 kilogramov paliva, 420 litrov pitnej vody alebo 1535 kilogramov rôzneho vybavenia a materiálu, medzi ktorým sú aj veci potrebné pre vedecké pokusy. Súčasťou nákladu sú tiež potraviny pre ruskú posádku ISS. Na želanie kozmonauta Sergeja Prokopjeva, ktorý momentálne na stanicu pôsobí, do vesmíru putuje aj postavička mimozemšťana E.T. zo známeho filmu Stevena Spielberga.

Lunárna sonda / Sojuz / Luna-25 / Čítajte viac Ruský mesačný program bude pokračovať aj po havárii sondy Luna-25
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Medzinárodná vesmírná stanica (ISS) #Bajkonur