Indický rover ukončil na Mesiaci činnosť pred príchodom lunárnej noci

Indický lunárny rover, ktorý je súčasťou misie Čandraján-3, necelé dva týždne po pristátí neďaleko južného pólu Mesiaca ukončil svoju činnosť a bol uvedený do režimu spánku. Oznámila to v sobotu indická vesmírna agentúra ISRO.

03.09.2023 10:21
Mesiac / Čandraján-3 / Vesmír / Lunárna misia / Foto: ,
Ľudia sledujú živé televízne vysielanie pristátia indickej vesmírnej sondy Čandraján-3 (Mesačná loď 3) na povrchu Mesiaca v Centre riadenia integrovaného velenia vo Váránasí v Indii 23. augusta 2023
debata (1)

Pristávací modul Vikram a rover Pragján mali fungovať iba jeden lunárny deň, čo sa rovná 14 dňom na Zemi. Údaje, ktoré rover za tento čas zhromaždil, boli odoslané na Zem prostredníctvom pristávacieho modulu.

„Batéria je plne nabitá. Solárny panel je orientovaný tak, aby prijímal svetlo pri ďalšom východe Slnka, ktorý nastane 22. septembra 2023. Prijímač je zapnutý. Dúfame, že sa úspešne prebudí, aby mohol plniť ďalšie úlohy,“ uvádza sa vo vyhlásení ISRO.

Noviny Indian Express však uviedli, že elektronika šesťkolesového rovera nie je navrhnutá tak, aby vydržala veľmi nízke teploty, ktoré počas lunárnej noci klesajú pod mínus 120 stupňov Celzia.

Indická vesmírna agentúra v utorok oznámila, že rover Pragján potvrdil prítomnosť síry na mesačnom povrchu. Spektrografická analýza zároveň potvrdila prítomnosť hliníka, železa, vápnika, chrómu, titánu, mangánu, kyslíka a kremíka.

India sa minulý týždeň stala po Sovietskom zväze, Spojených štátoch a Číne štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci. Zároveň je prvou krajinou, ktorej vesmírna sonda pristála neďaleko málo preskúmaného južného pólu Mesiaca.

Vesmírna sonda / Čandraján-3 / Čítajte viac Indická lunárna sonda ako prvá v histórii pristála na južnom póle Mesiaca
1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #mesiac #lunárna misia