Venezuela vyšle na Mesiac svojich prvých kozmonautov, poletia z Číny

Venezuela čoskoro vyšle na Mesiac svojho prvého kozmonauta a kozmonautku, do vesmíru poletia na palube čínskej vesmírnej lode. Vyhlásil to vo štvrtok venezuelský prezident Nicolás Maduro, ktorý sa na tom v stredu podľa vlastných slov dohodol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Informuje o tom agentúra AFP.

15.09.2023 11:30
čína, vesmírna raketa Foto: ,
Raketa Long March, ktorá vyniesla posádku čínskych astronautov v kozmickej lodi Shenzhou-16 v severozápadnej Číne 30. mája 2023.
debata (3)

Do Pekingu pricestoval Maduro v utorok, navštívil aj Šanghaj a ďalšie čínske mestá. Na stredajšom stretnutí sa prezidenti dohodli, že Čína poskytne výcvik mladým kozmonautom z Venezuely.

„Mierime na Mesiac, do veľkolepej éry pre Čínu a Venezuelu,“ povedal Maduro vo videu, ktoré pridal na sociálnu sieť vo štvrtok. Dodal, že táto dohoda je dôkazom ich pevnej a strategickej spolupráce.

Od čínskeho prezidenta dostal Maduro skladací telefón Huawei, o ktorom vyhlásil, že ide o „najbezpečnejší telefón, do ktorého je nemožné sa nabúrať“.

Planeta K2-18b Webbov teleskop NASA Čítajte viac Webbov vesmírny teleskop možno našiel život na vzdialenej planéte

Zopakoval tiež, že Venezuela má záujem vstúpiť do bloku rozvojových ekonomík BRICS, do ktorého patrí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Posledný summit zoskupenia sa konal v auguste v Johannesburgu. V čerstvo podpísanej dohode o vedeckej spolupráci medzi Pekingom a Caracasom sa píše, že Venezuela ako krajina s najväčšími zásobami ropy na svete a veľkými zásobami zemného plynu môže do bloku významne prispieť.

Čína si dlhodobo udržuje blízke vzťahy s Venezuelou, ktorá je bohatá na prírodné zdroje, no zároveň je jednou z najchudobnejších krajín v Južnej Amerike. HDP krajiny kleslo za posledných desať rokov o 80 percent v dôsledku ekonomickej krízy a jej obyvatelia majú problém zabezpečiť si základné potreby. Krajinu opustili už milióny obyvateľov.

mesiac, odvrátená strana Čítajte viac Čínsky rover zmapoval odvrátenú stranu Mesiaca až do hĺbky 300 metrov
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír #mesiac #Venezuela #Nicolas Maduro #let na Mesiac