India uskutočnila úspešný test pre vyslanie ľudskej posádky do vesmíru. Štart sprevádzali komplikácie

India v sobotu ráno úspešne uskutočnila kľúčový test pred možným vyslaním ľudskej posádky do vesmíru. S odvolaním sa na indickú vesmírnu agentúru to uvádzajú zahraničné médiá. Skúšobný let vyskúšal fungovanie záchranného systému pre posádku.

21.10.2023 14:00
india, raketa Foto:
Štart indickej rakety s testovacím modulom.
debata

Test podľa agentúry AP spočíval vo vyslaní modulu do vesmíru a v jeho návrate na Zem. „Únikový systém zafungoval, ako sa predpokladalo,“ uviedla vesmírna agentúra. Štart však bol o niekoľko hodín oneskorený kvôli počasiu a technickému problému.

Test je súčasťou misie Gaganyaan, ktorej cieľom je vyslať vesmírny modul s tromi astronautmi na tri dni do vesmíru. Modul by sa mal pohybovať na obežnej dráhe vo výške 400 kilometrov a potom pri návrate na Zem dopadnúť do Indického oceánu. Rozpočet programu je 90 miliárd rupií. Úrady neoznámili, kedy by misia mala odštartovať.

Nosná raketa s testovacím modulom vzlietla so zhruba dvojhodinovým oneskorením kvôli zlému počasiu a potom problému s pohonom, uviedla agentúra AP.

India má ambiciózny vesmírny program, ktorý má podľa zámeru premiéra Narendra Modiho ukázať technologickú vyspelosť krajiny. Módou tento týždeň oznámil, že do roku 2035 India vybuduje svoju vesmírnu stanicu a do roku 2040 chce vyslať svoju ľudskú posádku na Mesiac.

Tento rok v auguste dostala India na Mesiac svoj modul s robotickým vozítkom. Stala sa tak štvrtou krajinou, ktorej modul pristál na Mesiaci. Pred tým sa to podarilo USA, Sovietskemu zväzu a Číne. V septembri potom vypustila do vesmíru svoju prvú sondu určenú na pozorovanie Slnka.

čandraján, pragján, mesiac Čítajte viac Indický lunárny rover potvrdil prítomnosť síry a ďalších prvkov na Mesiaci india, vesmír, modul Čítajte viac India do roku 2040 plánuje postaviť vesmírnu stanicu a vyslať človeka na Mesiac
debata chyba
Viac na túto tému: #India #let do vesmíru