Astronómovia objavili obrovskú planétu obiehajúcu okolo maličkej hviezdy

Astronómovia objavili obrovskú planétu, ktorá by podľa doterajších poznatkov mala byť príliš veľká pre svoju domovskú hviezdu. Napriek tomu okolo nej obieha. Exoplanéta je 13-krát väčšia ako Zem, čo je podľa vedcov samo o sebe pozoruhodné; naozaj zaujímavá je ale jej kombinácia s veľmi chladným červeným trpaslíkom, deväťkrát menším ako naše Slnko, napísal denník The Guardian.

05.12.2023 13:25
exoplanéta TRAPPIST-1 b Foto:
Animácia exoplanéty TRAPPIST-1 b.
debata (5)

Vedci sa doteraz domnievali, že červení trpaslíci, najbežnejší typ hviezdy v našej domovskej galaxii – Mliečnej dráhe – sú príliš malí na to, aby okolo nich obiehali planéty.

„Tento objav naozaj potvrdzuje, ako málo toho o vesmíre vieme,“ uviedol Suvrath Mahadevan z americkej Pensylvánskej štátnej univerzity, spoluautor štúdie zverejnenej v odbornom časopise Science. „Nečakali sme, že takto ťažká planéta bude obiehať okolo hviezdy s takou nízkou hmotnosťou,“ doplnil.

Vedci planétu LHS 3154b našli s pomocou prístroja Habitable Zone Planet Finder (HPF), ktorý zaznamenáva drobné kolísania vo svetle vydávanom vzdialenými hviezdami. Tá naznačujú, že okolo hviezdy obieha planéta. LHS 3154b okolo svojej hviezdy obieha v tesnej blízkosti, pričom jeden rok trvá len 3,7 pozemského dňa. Je tak podstatne bližšie svojej hviezde, ako je Merkúr, ktorý Slnko obehne za 88 pozemských dní.

Kopa galaxií Coma, súhvezdie Vlasy Bereniky, vesmír Čítajte viac Astronómovia objavili šesť exoplanét "tancujúcich" okolo hviezdy

Objavená planéta so svojou veľkosťou a zložením podobá Neptúnu, najmenšiemu z plynných obrov v našej Slnečnej sústave. Atmosféra Neptúnu, ktorý má pevné jadro, ale chýba pevný povrch, pozostáva prevažne z vodíka a hélia, pričom plášť tvorí čpavok a ľad. Vzhľadom na pravdepodobne neptúnovské zloženie a blízkosť k domovskej hviezde je nepravdepodobné, že by na LHS 3154b mohol byť život, uviedol Guðmundur Stefánsson z Princetonskej univerzity, hlavný autor štúdie.

Červený trpaslík LHS 3154 sa nachádza zhruba 50 svetelných rokov od Zeme a podľa Stefánssona je taký malý, že ho možno „sotva považovať za hviezdu“.

exoplanéta LTT9779 Čítajte viac Vedci objavili novú exoplanétu s kovovými mrakmi. Tie pripomínajú obrie zrkadlo
5 debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #vesmír #planéta #astronómovia #exoplanéta