Nový britský kozmodróm získal povolenie na prvé štarty rakiet

Nový britský kozmodróm na Shetlandských ostrovoch získal povolenie, aby z neho mohli už v budúcom roku odštartovať prvé rakety na obežnú dráhu. Licenciu pre základňu SaxaVord udelil v nedeľu britský Úrad pre civilné letectvo (CAA), umožňuje až 30 vertikálnych štartov ročne.

19.12.2023 11:00
SaxaVord, kozmodróm Foto:
Nový britský kozmodróm na Shetlandských ostrovoch - základňa SaxaVord.
debata

Kozmodróm sa bude využívať pre komerčné lety, rakety budú do vesmíru vynášať napríklad satelity, napísal server BBC.

„Udelenie licencie pre SaxaVord je pre britský vesmírny sektor dôležitou chvíľou. Znamená to pre Britániu vo vesmíre začiatok novej kapitoly, pretože zo Škótska už budú čoskoro štartovať satelity na obežnú dráhu,“ uviedol Tim Johnson z CAA.

Vesmírne stredisko SaxaVord funguje na mieste skoršej základne britského letectva na ostrove Unst, ktorý je najsevernejšou časťou Shetlandských ostrovov a najsevernejším obývaným územím Spojeného kráľovstva. Základňa po druhej svetovej vojne slúžila ako radarová stanica, odkiaľ sa sledoval pohyb sovietskych lietadiel. Armáda ju uzavrela v roku 2006, potom ju kúpili noví majitelia, ktorí už do výstavby investovali okolo 30 miliónov libier.

Kozmodróm vlastní Frank a Debbie Strangovci, ktorí majú so základňou veľké plány. Získať licenciu im trvalo tri roky. „Náš tím je veľmi hrdý na to, že nám vláda s dôverou zverila prevádzkovanie kozmodrómu a my berieme svoju zodpovednosť vážne. Máme pred sebou ešte veľa práce, ale je to pre nás fantastický spôsob, ako zakončiť rok a užiť si Vianoce,“ uviedol Strang.

ISS, paradajky, rajčiny Čítajte viac Na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa stratila paradajka. Astronauti ju našli po ôsmich mesiacoch
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #kozmodróm