Na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa stratila paradajka. Astronauti ju našli po ôsmich mesiacoch

Astronautom na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa podarilo prísť na kĺb gurmánskej záhade. S viac ako osemmesačným oneskorením našli maličkú rajčinu, ktorá bola súčasťou záverečnej žatvy z experimentu Veg-05, napísal server Space.com.

11.12.2023 15:00
ISS, paradajky, rajčiny Foto:
Rastliny paradajok rastú pod červenými a modrými LED svetlami v 'rastovej komore' laboratória v spracovateľskom zariadení vesmírnej stanice v Kennedyho vesmírnom stredisku NASA na Floride. Január 2020.
debata (2)

„Dlho sme obviňovali nášho priateľa Franka Rubia, ktorý už odišiel domov, že paradajku zjedol. Ale teraz môžeme jeho meno očistiť. Rajčinu sme našli,“ povedala s úsmevom astronautka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jasmin Moghbeliová minulý týždeň v živom prenose zo stanice s odvolaním sa na svojho kolegu z NASA.

Drobný incident na rozľahlej stanici, ktorá má obytnú a pracovnú plochu zodpovedajúcu domu so šiestimi spálňami, sa odohral na konci marca 2023. Všetci astronauti na ISS vtedy dostali vzorky paradajok vypestovaných vo vesmíre uložené v uzatvárateľných vreckách. Rubiov exemplár – široký zhruba 2,5 centimetra – ale odplával v prostredí mikrogravitácie skôr, ako sa doň astronaut mohol zahryznúť.

astronaut, tajkonaut, kozmonaut Čítajte viac Po pobyte vo vzdialenom vesmíre hrozia astronautom poruchy erekcie, zistila štúdia

Rubia sa na stratenú paradajku pýtali reportéri už 13. októbra, zhruba dva týždne po jeho návrate na Zem. Vtedy sa Američan sťažoval, že sa mu rajčinu nepodarilo nájsť, hoci jej hľadaním strávil „18 až 20 hodín svojho voľného času“.

„Jadrom problému je, že je tam vlhkosť okolo 17 percent. Pravdepodobne je vysušené tak veľmi, že nepoznáte, čo to je, a niekto to vrecúško jednoducho vyhodil,“ povedal Rubio. Vyjadril ale nádej, že „malú, zoschnutú“ zeleninu niekto jedného dňa nájde.

Rubio spolu s ruskými kozmonautmi Sergejom Prokopjevom a Dmitrijom Petelinom odletel na ISS vlani 21. septembra. Ich pôvodne polročná misia sa ale natiahla na viac ako rok, pretože ich návratový modul poškodil zrejme mikrometeorit. Trojica napokon pristála tento rok v septembri v kazašskej stepi po 371 dňoch vo vesmíre, čo je tretí najdlhší pobyt mimo našej planéty v histórii. Ide zároveň o rekordnú dobu pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

kozmonauti Čítajte viac Šesťtisíckrát obleteli Zem. Z ISS sa po rekordnej misii vrátila trojica kozmonautov International Space Station / ISS / Medzinárodná vesmírná stanica / Čítajte viac Astronautkám na ISS vykĺzla taška s náradím, na nočnej oblohe ju možno pozorovať ďalekohľadom
2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #paradajka #astronauti #Medzinárodná vesmírná stanica