K ISS zamierila posádka tretej komerčnej misie spoločnosti Axiom Space

Z floridského mysu Canaveral vo štvrtok večer odštartovala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) súkromná misia Ax-3 spoločnosti Axiom Space. Informovali o tom svetové agentúry, podľa ktorých je na palube štvorčlenná posádka vrátane prvého tureckého astronauta. K ISS mieri v kozmickej lodi Crew Dragon spoločnosti SpaceX.

18.01.2024 16:00 , aktualizované: 19.01.2024 00:14
raketa vesmírna, spacex, axiom, ax-3 Foto: ,
Raketa spoločnosti SpaceX Falcon 9 štartuje z rampy 39-A Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral na Floride. 18.1.2023
debata (2)

Loď Crew Dragon odštartovala asi hodinu pred západom slnka a začala tak 36-hodinový let, napísal Reuters, podľa ktorého sa očakáva, že autonómne riadená vesmírna loď dorazí k ISS v sobotu. Pôvodne mali astronauti odletieť v stredu pred polnocou SEČ, ale štart bol odložený kvôli dokončeniu technických kontrol.

Táto misia je tretia, ktorú za posledné dva roky zorganizovala spoločnosť Axiom Space, ktorá podľa Reuters dopravuje na obežnú dráhu Zeme astronautov sponzorovaných zahraničnými vládami a súkromnými podnikmi. Zákazníkom účtuje za jedno miesto najmenej 55 miliónov dolárov, poznamenala agentúra. Firma spolupracuje s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý spoločnosti účtuje poplatky za využívanie stanice, a firmou SpaceX.

zväčšiť Astronauti misie Ax-3, zľava, Švéd Marcus... Foto: SITA/AP, John Raoux
axiom, misia ax-3, astronauti, Wandt, Villadei, López-Alegría, Gezeravci Astronauti misie Ax-3, zľava, Švéd Marcus Wandt, Turek Alper Gezeravci, Talian Walter Villadei a Michael López-Alegría, Američan so Španielskym pôvodom. Kennedyho vesmírneho stredisko, Florida. 18.1.2024

Súčasnej misie sa zúčastňuje bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, jediný zo štvorice, ktorý má skúsenosti priamo z vesmíru. Na ISS v rámci programu Axiom Space letel už v apríli 2022 s misiou Ax-1. Posádku ďalej tvoria Švéd Marcus Wandt z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), Talian Walter Villadei a Turek Alper Gezeravci. Všetci traja majú skúsenosti ako vojenskí piloti. Gezeravci, ktorý okrem toho lietal aj pre komerčné aerolínie, bude prvým tureckým astronautom vo vesmíre.

Posádka sa na let k vesmírnej stanici pripravovala niekoľko mesiacov. Na obežnej dráhe strávi približne dva týždne, počas ktorých ich čaká niekoľko vedeckých experimentov.

raketa, NASA, Artemis I Čítajte aj Pristátie ľudí na Mesiaci sa odkladá, NASA posunula misie Artemis
2 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #astronauti #Space X #Crew Dragon #raketa Falcon 9 #let do vesmíru #Ax-3