Pristátie ľudí na Mesiaci sa odkladá, NASA posunula misie Artemis

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) o rok odložil misie Artemis II a Artemis III, ktoré mali s posádkou zamieriť k Mesiacu, respektíve na ňom prvýkrát od konca programu Apollo v roku 1972 pristáť. Oznámil to v utorok šéf úradu Bill Nelson na tlačovej konferencii.

10.01.2024 14:00
raketa, NASA, Artemis I Foto: ,
Raketa Space Launch System na štartovacej rampe pred pred skúšobným štartom misie Artemis I k Mesiacu z Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral. 14. jún 2022
debata (3)

Artemis II mala na konci tohto roka s posádkou kopírovať trajektóriu prvej misie, ktorá v decembri 2022 prirodzenú zemskú družicu obletela. V rámci misie Artemis III mali na Mesiaci pristáť dvaja astronauti.

„Upravujeme náš harmonogram, pričom Artemis II plánujeme uskutočniť v septembri 2025 a Artemis III v septembri 2026,“ uviedol Nelson.

Oznámenie NASA urobila sotva hodinu po tom, ako súkromná spoločnosť z Pittsburghu Astrobotic Technology (AT) upustila od vlastného pokusu dosiahnuť Mesiac. Modul bez posádky zaznamenal problémy s únikom paliva a pohonnými systémami, čo vylúčilo možnosť mäkkého pristátia.

ISS, mesiac Čítajte viac Dobývanie Mesiaca môže navždy zničiť niektoré jeho oblasti. Vedci ich chcú ochrániť

Agentúra AP pripomenula, že NASA sa v rámci programu Artemis spolieha do veľkej miery na súkromné spoločnosti. Lunárny pristávací modul si úrad objednal u firmy SpaceX, ktorá vlani dvakrát vykonala testovací let s kozmickou loďou Starship a nosnou raketou Super Heavy, pričom práve modifikovaná verzia Starship má dopraviť dvoch astronautov na povrch Mesiaca. Oba testy sa skončili explóziou.

Predstaviteľka Space X Jessica Jensenová v utorok podľa agentúry Bloomberg novinárom oznámila, že spoločnosť plánuje tretí integrovaný testovací let StarShip a Superheavy na tohtoročný február.

Ďalšiu potenciálnu prekážku predstavuje vývoj skafanderov pre lunárny výstup. Obleky pripravuje spoločnosť Axiom Space. Podľa agentúry Reuters medzi dôvody odkladu misií patria aj problémy s tepelným štítom či elektrickými systémami modulu Orion.

modul Peregrine Čítajte viac Lunárny model Peregrine stratil priveľa paliva, misia je ohrozená

NASA má za sebou zatiaľ jeden let programu Artemis. Modul Orion v novembri 2022 odštartoval bez posádky z mysu Canaveral a po necelom mesiaci, keď obletel okolo Mesiaca, dopadol do Tichého oceánu. Rovnaký typ modulu astronauti využijú aj na let na Mesiac a späť, pričom sa na lunárnej orbite spojí s loďou Starship, ktorá ich znesie na mesačný povrch.

Starship bude musieť po štarte pred cestou k Mesiacu na obežnej dráhe Zeme doplniť palivo, čo SpaceX plánuje vykonať pomocou orbitálneho skladu. Ide o ďalší kľúčový prvok programu, ktorý zatiaľ vo fáze vývoja. Jensenová však odmietla, že by išlo o prekážku – SpaceX podľa nej podobné dokovacie operácie v kozme predviedla už so svojou kozmickou loďou Crew Dragon.

Program Artemis sa dlhodobo potýka s odkladmi, čo jeho náklady zvýšilo o miliardy dolárov. Americká vláda predpokladá, že celkové náklady na program sa do roku 2025 vyšplhajú na 93 miliárd dolárov, píše AP.

NASA, vesmír, mesiac, artemis Čítajte viac NASA pripúšťa zmenu cieľa misie Artemis 3, ktorým bolo pristátie ľudí na Mesiaci
3 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mesiac #NASA #Artemis #misia Artemis