Ruský kozmonaut Kononenko prekonal rekord. Vo vesmíre strávil celkovo takmer dva a pol roka

Ruský kozmonaut Oleg Kononenko sa stal človekom, ktorý strávil najdlhší čas vo vesmíre. Informovala o tom v nedeľu ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Päťdesiatdeväťročný Kononenko strávil vo vesmíre za svoju kariéru viac ako 878 dní a 12 hodín.

05.02.2024 17:00
Oleg Kononenko Foto: ,
Oleg Kononenko na archívnej snímke
debata (1)

Doterajším držiteľom rekordu bol od roku 2015 Kononenkov krajan Gennadij Padalka, pripomína agentúra AP. Padalka vo vesmíre pobudol celkovo 878 dní, 11 hodín, 29 minút a 48 sekúnd.

Kononenko od roku 2008 podnikol päť letov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Agentúre TASS povedal, že každá cesta vyžadovala dôkladnú prípravu kvôli neustálej modernizácii stanice. Avšak život kozmonauta je pre neho splneným detským snom.

„Lietam do kozmu, aby som robil to, čo milujem, a nie kvôli lámaniu rekordov. Sníval som o tom, že sa stanem kozmonautom, usiloval som sa o to už od detstva. Tento záujem, akým je možnosť dostať sa do kozmu, žiť a pracovať na obežnej dráhe, ma motivuje k tomu, aby som s lietaním pokračoval,“ povedal Kononěnko.

ISS, paradajky, rajčiny Čítajte aj Na Medzinárodnej vesmírnej stanici sa stratila paradajka. Astronauti ju našli po ôsmich mesiacoch

Jeho súčasná výprava na ISS sa začala vlani 15. septembra, keď odštartoval spoločne s astronautkou Loral O ' Haraovou z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a s kolegom z Roskosmosu Nikolajom Čubom. Kononenko sa na konci tejto misie stane prvým človekom, ktorý vo vesmíre strávil 1 000 dní.

Medzinárodná vesmírna stanica je jedným z posledných miest, kde Rusko a Spojené štáty spolupracujú napriek ruskej invázii na Ukrajinu, kvôli ktorej sú vzťahy medzi oboma veľmocami najhoršie za posledné desaťročia. Koncom minulého decembra Roskosmos oznámil, že sa s NASA dohodol na predĺžení programu spoločných letov na ISS do roku 2025.

ISS, sojuz Čítajte viac Ruský Roskosmos a NASA sa dohodli na predĺžení spoločných letov na ISS
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vesmír #kozmonaut