Účastníci súkromnej misie na ISS sa po troch týždňoch vrátili na Zem

Na Zem sa v piatok vrátila štvorica astronautov, ktorá strávila takmer tri týždne na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pri tretej takejto súkromnej misii organizovanej americkou spoločnosťou Axiom Space. Tím zahŕňajúci aj prvého Turka, ktorý sa kedy pozrel do vesmíru, na obežnej dráhe vykonával vedecké experimenty.

12.02.2024 11:00
Axiom 3 Foto:
Modul Crew Dragon od firmy SpaceX dosadol s posádkou misie Axiom 3 na hladinu oceánu východne od pobrežia amerického štátu Florida. 9. február 2024
debata

Modul Crew Dragon od firmy SpaceX, ktorej technológia expedíciu umožnili, dosadol podľa plánu o 08.30 hod miestneho času (14.30 SELČ) na hladinu oceánu východne od pobrežia amerického štátu Florida. Na spiatočnú cestu sa vydal v stredu po odklade, ktorý si vynútila zlá predpoveď počasia pre pristávaciu zónu.

Na ISS bola štvorčlenná posádka od 20. januára. Mnohé z experimentov, ktoré boli jadrom misie, sa týkali vplyvu pobytu vo vesmíre na ľudské zdravie. Astronauti si tiež našli čas na rozhovory s deťmi a činiteľmi zo svojich krajín, píše agentúra AP.

Misiu Ax-3 spoločne financovali Taliansko, Švédsko a Turecko, pričom do vesmíru vyslali ako svojich zástupcov Waltera Villadeia, Marcusa Wandta a prvého tureckého astronauta Alpera Gezeravciho. Sprevádzal ich Španiel Michael López-Alegría, ktorý bol dlho astronautom americkej vesmírnej agentúry NASA a teraz pracuje pre Axiom Space.

López-Alegría okrem iného v roku 2022 velil misii Ax-1, ktorá bola prvou cestou k ISS zabezpečovanou súkromnými subjektmi. Spoločnosť Axiom Space aktuálne plánuje na vesmírnu stanicu dopraviť štvrtú posádku, a to túto jeseň.

Oleg Kononenko Čítajte aj Ruský kozmonaut Kononenko prekonal rekord. Vo vesmíre strávil celkovo takmer dva a pol roka
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #Crew Dragon #Axiom Space