Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo nepriaznivé počasie

Štart americkej kozmickej lode Crew Dragon na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) bol v nedeľu pre nepriaznivé poveternostné podmienky odložený na 4. marca. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

03.03.2024 10:45
SpaceX, falcon 9, raketa Foto: ,
Nosná raketa SpaceX Falcon 9 na štartovacom komplexe 39A v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride. 2.3.2024
debata

Pôvodne sa štart mal uskutočniť 1. marca. Následne bol preložený na nedeľu ráno (SEČ) a pre zlé počasie opäť zrušený. Najnovšie je štart naplánovaný na pondelok ráno (SEČ).

Nosná raketa SpaceX Falcon 9 sa vydá na let k ISS zo štartovacieho komplexu 39A v Kennedyho vesmírnom stredisku na Myse Canaveral na Floride.

Medzinárodnú posádku misie Crew-8 tvoria kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Grebenkin a astronauti NASA Matthew Dominick, Michael Barratt a Jennette Eppsová.

Ako dodala agentúra AFP, pre Dominicka, ktorý je veliteľom misie Crew-8, ide o prvý vesmírny let – podobne ako pre Eppsovú. Nováčikom je aj Grebenkin. Barratt, ktorý je lekár, absolvuje už tretiu vesmírnu misiu. Jeho prvé dve boli na palube raketoplánov, ktorých výroba bola ukončená v roku 2011.

zväčšiť Medzinárodnú posádku misie Crew-8 tvoria... Foto: SITA/AP, John Raoux
SpaceX, astronauti, Grebenkin, Barratt, Dominick, Eppsová Medzinárodnú posádku misie Crew-8 tvoria (zľava) kozmonaut ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Alexandr Grebenkin a astronauti NASA Michael Barratt, Matthew Dominick, a Jennette Eppsová. 25.2.2024

Táto posádka strávi na ISS približne šesť mesiacov. Bude tam vykonávať rôzne experimenty vrátane použitia kmeňových buniek na vytvorenie organoidov – umelo pestovaných más buniek pripomínajúcich orgány – na štúdium degeneratívnych chorôb, pričom využije prostredie mikrogravitácie na umožnenie trojrozmerného rastu buniek, ktorý na Zemi nie je možný.

Po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 zostáva vesmír ojedinelou oblasťou spolupráce medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V júli 2022 Roskosmos a NASA podpísali v rámci programu ISS dohodu o krížových letoch troch ruských kozmonautov na americkej pilotovanej lodi Crew Dragon a troch amerických astronautov na ruskej pilotovanej lodi Sojuz MS v rokoch 2022–24.

V decembri 2023 Roskosmos oznámil predĺženie dohody s NASA do roku 2025. Výkonný riaditeľ Roskosmosu pre programy s posádkou Sergej Krikalev uviedol, že dodatočná dohoda zahŕňa ďalšie dva krížové lety na ISS do roku 2025.

Axiom 3 Čítajte aj Účastníci súkromnej misie na ISS sa po troch týždňoch vrátili na Zem
debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #ISS #NASA #Space X #Falcon 9 #Crew Dragon