V Austrálii žije mora... ako z nočnej mory

Robotníci v škole v Mount Cotton neďaleko dažďového pralesa v austrálskom štáte Queensland urobili objav, ktorý vyniká aj v rámci vychýrenej austrálskej fauny. Našli obrovskú moru, ktorej rozpätie krídel môže byť až 23 centimetrov.

27.05.2021 20:00
https  prod.static9.net.au fs... Foto:
debata (2)

Strakatá, sivá, chĺpkami obrastená mora pripomínajúca vypchaté plyšové zvieratko našli na stene novej budovy. „Bol to úžasný nález,“ povedala riaditeľka školy Meagan Stewardová v rozhovore s rozhlasovou stanicou ABC Brisbane. „Takú moru sme ešte nikdy nevideli,“ dodala.

Deti mali podľa jej slov z nálezu veľkú radosť a ako zadanie slohovej práce potom dostali vymyslieť fiktívnu historku s morou v hlavnej úlohe. Bol medzi nimi aj desivý príbeh o obrej more, ktorá zožerie jedného člena učiteľského zboru. Moru opatrne vrátili do lesa, dodala riaditeľka.

Žirafa Čítajte aj Výskumníci potvrdili, že existujú štyri rozdielne druhy žiráf

Mora druhu Endoxyla cinereus žije v Austrálii a na Novom Zélande. Väčšinu života strávi ako larva pod kôrou eucalyptu, ktorého tkanivom sa živí. V podobe larvy žije tri roky. Ako dospelá žije len asi týždeň – hynie čoskoro potom, ako sa spári a nakladie vajíčka. Preto sú tieto mory tak zriedka vídané, povedala Christine Lambkinová, kurátorka oddelenia entomológie Queenslandské­ho múzea.

Dospelé mory sa nekŕmia. Nemajú funkčné orgány na kŕmenie a namiesto toho čerpajú energiu z tukových zásob nahromadených počas larválneho štádia. Ľudia ich niekedy môžu vidieť v noci proti svetlu pouličných lámp – a veľké vzrušenie nastáva, keď taká obria mora vletí za svetlom do domu.

rastlinka Čítajte aj Viac ako 150 druhom rastlín na Slovensku hrozí vyhynutie

Cez deň zvyčajne odpočívajú na kôre eucalyptu, kde pritlačia k telu úzka krídla, a maskujú sa tak pred predátormi. Samičky tohto druhu sú obzvlášť veľké – samce dosahujú len polovicu ich veľkosti. Samička môže vážiť až 30 gramov, čo je viac ako malá myš alebo piskor. V zadočku širokom asi ako prst môže nosiť až 20 000 vajíčok.

Aj keď má ale táto austrálska mora impozantné rozpätie krídel, najväčším druhom na svete nie je. Mora, ktorú nazývajú „biela čarodejnica“ a žije v Mexiku a Južnej Amerike, má rozpätie krídel viac ako 30 centimetrov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #škola #školáci #robotníci #mora