Vedci objavili pozostatky dosiaľ neznámeho štvornohého predchodcu veľrýb

Fosíliu doteraz neznámeho štvornohého predchodcu dnešných veľrýb objavili vedci v egyptskej púšti. Objav môže podľa paleontológov prispieť k pochopeniu vývoja veľrýb. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

26.08.2021 21:53
debata

Cicavec s krátkymi nohami a dlhým chvostom žil podľa vedcov pred približne 43 miliónmi rokov, teda približne 20 miliónov rokov po vyhynutí dinosaurov. Patrí do skupiny vyhynutých veľrýb, ktoré sa ešte stále pohybovali na súši, ale o niečo lepšie v mori.

levica Čítajte aj Vedci našli na Sibíri levíčatá, ktoré žili pred desiatkami tisíc rokov

Paleontológovia objavili kostrové pozostatky v oáze Fajjúm, ktorá leží neďaleko Káhiry. Oblasť, ktorú kedysi pokrývalo more, je na fosílie veľrýb, žralokov či krokodílov bohatá. Neďaleko oázy leží múzeum, ktoré návštevníkov oboznámi s vyhynutými veľrybami.

Novo objavený druh štvornohého predchodcu veľrýb dostal meno Phiomicetus anubis. Latinský názov odkazuje k oáze Fajjúm a staroegyptskému bohu zomretých a pochovávania Anúbisovi, ktorý býva znázorňovaný s hlavou psa alebo šakala.

ynews-covid-progression 0 Čítajte aj Na videu po prvý raz zachytili šírenie koronavírusu v živých zvieratách

Tri metre dlhý a 600 kilogramov ťažký cicavec bol pravdepodobne vrcholovým predátorom, uviedli jeho objavitelia. Nález podľa nich prispeje k pochopeniu vývoja veľrýb, ktorý bol pre vedcov ešte koncom minulého storočia veľkou záhadou. Paleontológovia potom z nálezov usúdili, že veľryby sa pred niekoľkými desiatkami miliónov rokov vyvinuli zo suchozemských cicavcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #púšť #vedci #veľryba #fosília #paleontológovia