Pri japonskej dedine Taidži začal kontroverzný lov delfínov

Japonsko dnes v zátoke pri dedine Taidži zahájilo každoročný kontroverzný lov delfínov.

01.09.2021 11:25
debata

Časť delfínov rybári predávajú do delfinária, zvyšok je zabíjaný na mäso. Sezóna lovu potrvá do marca, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na bojovníkov za práva zvierat.

Japonci sú za spôsob lovu delfínov opakovane terčom kritiky. Rybári napríklad tlčú kovovými tyčami o seba, čo medzi zvieratami s mimoriadne citlivými sonarmi vyvolá paniku. Delfíny sa potom nechajú ľahšie vmanévrovať do plytkej vody, kde sú ponechané niekoľko dní. Potom ich naženú do zátoky a zabijú. Rybári im zabodnú tyče do chrbtice a nechajú ich zomrieť.

stromy Čítajte aj Skoro tretine druhov stromov hrozí vyhynutie, stovky sú na pokraji zániku

Aktivisti za práva zvierat tvrdia, že pokračujúca kritika lovu prináša ovocie. Podľa organizácie Pre Wildlife sa v posledných rokoch počet usmrtených delfínov a malých veľrýb v Japonsku razantne znížil. Organizácia poukazuje na Japonsko, aj keď niektoré krajiny ako Peru, Nigéria, Brazília či India ulovia teraz delfínov podstatne viac, píše agentúra DPA. Podľa Pre Wildlife sa Japoncom lov oplatí len preto, že za predaj odchytených delfínov do akvárií a vodných parkov rybári utŕžia niekoľko miliónov dolárov.

Lov delfínov v Taidži sa dostal do širšieho povedomia pred viac ako desiatimi rokmi vďaka oscarovému dokumentárnemu filmu The Cove (Zátoka). V Japonsku jeho vtedajšie uvedenie sprevádzali protesty nacionalistických skupín, ktoré ho považujú za „protijaponský“ film, útočiaci na tamojšie tradície.

Nordligste   1 1100x600  1 Čítajte aj Vedci objavili najsevernejší ostrov sveta

V roku 2019 Japonsko tiež po 31 rokoch obnovilo komerčný lov veľrýb. Stalo sa tak krátko po jeho vystúpení z Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC). Japonsko však lov veľrýb nikdy úplne neukončilo; každoročne ich pod zámienkou „výskumu“ zabilo stovky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #mäso #delfín #lov delfínov #lovecká sezóna