Príslovie „Kto šetrí, má za tri“ platí aj pri zimnom spánku netopierov

Netopiere počas hibernácie šetria energiu. Zo spánku sa niekedy neprebúdzajú úplne, ale len na takú nízku teplotu, aby boli schopné vyhodnotiť situáciu. To im umožňuje prečkať zimu bez zásadných strát tukových zásob.

15.02.2022 06:00
netopiere Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výskum vedcov z Ústavu biológie stavovcov AV ČR, Masarykovej univerzity a Veterinárnej univerzity Brno, ktorým sa zaoberali v zimných mesiacoch v štôlňach na Rýmařovsku na severnej Morave, zásadným spôsobom posúva doterajšie poznatky zoológie.

Vedci doteraz predpokladali, že netopiere reagujú na vyrušovanie počas hibernácie úplným prebudením, pri ktorom sa im zvyšuje teplota až o 25 °C a hrozí nebezpečenstvo vyčerpania tukových zásob. Štúdia českých zoológov, uverejnená v časopise Journal of Thermal Biology, preukázala, že hĺbka prebudenia zo stavu strnulosti sa líši a pri opakovanom rušení je častejšie zahriatie len o niekoľko stupňov Celzia.

Koala Čítajte aj Austrália vyhlásila koaly na časti svojho územia za ohrozený druh

„Výskum sme vykonávali v Jeseníkoch v štôlňach Šimon a Júda, kde sa nachádza významné zimovisko netopiera veľkého. Sledovali sme reakciu teploty tela na vyrušenie u celkom 38 netopierov v priebehu dvoch zím v rokoch 2017 až 2019,“ vysvetľuje Jan Zukal, riaditeľ Ústavu biológie stavovcov AV ČR, expert na ekológiu netopierov a hlavný autor štúdie.

Vedci v uvedenej lokalite pozorovali dva typy prebudení, tzv. normotermné, kedy teplota vzrástla o viac ako 25 °C, a tzv. studené, pri ktorom teplota nevzrástla o viac ako 15 °C. Zistili, že hoci netopiere reagovali na vyrušenie prebudením oboch druhov, častejšie u nich nastávalo prebudenie studené, a to až v 63,8 % pozorovaných prípadov.

Vyhodnotiť riziká, ale neohroziť šancu na prežitie

„Zahriatie iba o niekoľko stupňov vyžaduje menej energie než prebudenie normotermické. Vyzerá to teda, že studené prebudenie netopierom stačí na to, aby aktivovali svoj zmyslový systém a vyhodnotili riziká súvisiace s vyrušením. Vďaka tomuto prispôsobeniu šetria tukové zásoby a môžu lepšie prečkať zimu,“ dodal Jan Zukal.

Hoci výskum preukázal, že sa u niektorých európskych netopierov vyvinula táto výhodná adaptácia, neznamená to, že možno uvažovať o zmiernení ochrany významných zimovísk. Nevie sa totiž, či podobnú adaptáciu využívajú aj podkováre malé, ktoré sú najpočetnejším druhom zimujúcim v tuzemských jaskyniach. „Navyše aj studené prebudenie stojí netopiera určité energetické zásoby a príliš vysoká frekvencia rušenia by nakoniec mohla viesť k jeho úmrtiu,“ zdôrazňuje Jan Zukal.

jedlo cvrcek Čítajte aj Na potravinovom trhu sa objavila nová zložka: Cvrček domáci

Hibernácia alebo zimný spánok je špecifická reakcia živočíchov na zimné obdobie. Tí v kľudovom stave a pri útlme fyziologických procesov prečkávajú vo vhodnom úkryte, takzvanom zimovisku, nepriaznivé zimné obdobie. Hibernácia je známa napr. u netopierov, ježkov, škrečkov, plchov alebo sysľov. U netopierov mierneho pásma sa v období hibernácie striedajú dlhodobé stavy strnulosti so zníženou telesnou teplotou a stavmi, kedy sa netopier na chvíľu prebudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #netopiere #výskum #spánok #českí vedci #prebudenie #hibernácia