Vedci náhodou zistili, že hrebenatky vábia svetlo, a vymysleli nový druh lovu

Vedci náhodou objavili neobvyklú techniku ​​lovu hrebenatiek, keď zistili, že tieto morské lastúrniky zrejme priťahuje svetlo.

10.06.2022 06:00
hrebenatka Foto:
debata (2)

Tvrdia, že nový spôsob rybolovu by mohol zmenšiť škody na morskom dne a zároveň maximalizovať úlovok, napísal denník The Guardian.

Oceánológ Rob Enever a jeho tím zo spoločnosti Fishtek Marine, ktorá sa zaoberá poradenstvom pre rybárov, navrhli malé podvodné svetlomety, ktoré majú znížiť nutnosť používať ryby ako návnadu do pascí na kraby a homáre. Svetlá však nečakane prilákali hrebenatky.

„Je to ako diskotéka pre hrebenatky – osvetlíte vršok a ony prídu. Je prekvapujúce, že to ešte nikto neobjavil,“ uviedol Enever.

megalodon Čítajte aj Vyhynutie megalodona mohlo súvisieť s jeho súperením so žralokom bielym, tvrdí štúdia

Tieto mušle sú podľa štatistík britskej vlády komerčne najcennejším úlovkom v Anglicku a štvrtým najhodnotnejším druhom vyloveným v Spojenom kráľovstve. Väčšinou sa lovia pomocou sietí, ktoré sú ťahané po morskom dne, a poškodzujú ho tak.

Hrebenatky svätojakubské, z ktorých svalu kuchári pripravujú mušle svätého Jakuba, je možné loviť aj ručne. Je to však pracnejšie, časovo náročnejšie a drahšie.

Enever, ktorý sa špecializuje na znižovanie vplyvu rybolovu na morské prostredie pomocou technológií, v roku 2019 vyskúšal lov krabov a homárov pomocou svetiel. Rybár Jon Ashworth, ktorý s ním spolupracoval, v osvietených pasciach nenašiel viac kôrovcov, objavil v nich ale obrovské množstvo hrebenatiek.

kozorožec, hory, sneh, vysokohorský, Švajčiarsko, Alpy, kamzík, Čítajte aj Klimatické zmeny v Alpách je možné pozorovať aj z vesmíru

Morský biológ potom cielene zopakoval svoje pokusy. V celkom 985 výlovoch so svetlometmi ulovil 518 hrebenatiek, v 901 kontrolných pasciach bez svetiel objavil iba dva lastúrniky. Jeho výskum zverejnil odborný časopis Journal of Fisheries Research.

„Je to jedna z najzaujímavejších vecí, s akou som sa počas celej svojej kariéry stretol. Je to naozajstné prekvapenie,“ povedal spoluautor štúdie Bryce Stewart, ktorý hrebenatky študuje už 20 rokov. Vysvetlil, že oči týchto mäkkýšov, ktorých majú až 200, majú namiesto šošoviek zrkadlá, pomocou ktorých zaostrujú. Je podľa neho možné, že osvetlené oblasti uprednostňujú, pretože v nich ľahšie hľadajú útočisko pred predátormi alebo preto, že je ľahšie tam nájsť planktón, ktorým sa živia.

Egypt Sakkára pohrebisko sarkofágy Čítajte aj Archeológovia objavili pri Káhire stovky sarkofágov a bronzových sôch

Enever a jeho tím teraz pokračujú v zdokonaľovaní svojej technológie. Ďalšie pokusy v nádržiach napríklad ukázali, že hrebenatky viac priťahuje modré ako biele svetlo.

Ak sa vedcom podarí navrhnúť svetelný systém vyvinutý špeciálne na lov hrebenatiek, mohlo by to podľa Stewarta otvoriť možnosti, ako túto činnosť vykonávať vo veľkom meradle a udržateľnejšie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #hrebenatky #morské lastúrniky