Európa sa zahrieva rýchlejšie ako iné rizikové oblasti sveta, tvrdí nová štúdia

Takmer každé leto západná časť kontinentu sužuje obdobie úmorne vysokých teplôt, ktoré môžu byť pre niektorých obyvateľov aj smrteľne nebezpečné.

08.07.2022 20:00
Horúčavy / Teplota/ Teplomer / Foto:
debata (1)

Tento rok niektoré regióny trápili intenzívne horúčavy ešte pred začiatkom leta. Nová štúdia navyše zistila, že Európa sa zahrieva rýchlejšie ako mnoho iných rizikových častí sveta, vrátane západného pobrežia Spojených štátov, uvádza web The New York Times.

Globálne otepľovanie prispieva k zhoršovaniu teplotných vĺn všade na svete. Dôvod je jednoduchý, vychádzajú totiž z vyššej základnej teploty ako kedykoľvek predtým. Od konca 19. storočia, teda počiatku rozmachu emisií oxidu uhličitého, ktorý otepľuje planétu, sa priemerná globálna teplota zvýšila približne o 1,1 stupňa Celzia.

Tyranosaurus Rex Čítajte aj V Argentíne objavili fosílie doteraz neznámeho dinosaura

Štúdia, ktorá tento týždeň vyšla v časopise Nature Communications, odhalila súvislosť medzi vlnami horúčav a stavom tryskového prúdenia. Jav, v angličtine známy ako jet stream, ktorý sa v atmosfére vyskytuje v asi desaťkilometrovej výške, je prúdenie vzduchu v smere zo západu na východ v stredných zemepisných šírkach.

Niekedy sa tryskové prúdenie rozdelí na dve časti. Vlny horúčav potom môžu vznikať v oblastiach slabých vetrov a vysokého tlaku vzduchu známych ako atmosférické blokovanie, medzi severnou a južnou stranou prúdového prúdenia.

Vedci zistili, že tieto prípady „dvojitého prúdenia“ sú stále častejšie, trvajú dlhšie a že tieto zmeny vysvetľujú zmeny vo vlnách horúčav.

pes Čítajte aj Psy podľa štúdie zrejme pochádzajú z dvoch populácií vlkov

Nie je úplne jasné, čo spôsobuje rozdelenie tryskového prúdenia, uviedla Efi Rousiová, vedúca vedecká pracovníčka Postupimského inštitútu pre výskum klímy v Nemecku a hlavná autorka štúdie. Podľa nej je možné, že sa atmosférické blokovanie vyvinulo samo o sebe, a spôsobilo tak rozdelenie prúdového prúdenia, alebo by to mohlo byť naopak, že sa prúdové prúdenie rozdelí z iných dôvodov, a to spôsobí blokáciu. „Nevieme zatiaľ presne, čo je spúšťačom,“ dodala Rousiová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #otepľovanie #horúčavy #Európa