Tuniaky pruhované, zvané v Japonsku kacuo, Japonci konzumujú na všetky spôsoby – surové, sušené aj použité vo vývare.
Rybári vyťahujú z mora čoraz tučnejšie kusy už dva roky. „Tuční kacuo musia mať niečo spoločné s teplotou vody. Obávam sa, že raz sa v zátoke neobjavia,“ povedal sedemdesiatročný Takeo Nakadžo, ktorý tuniaky loví pol storočia.
Čítajte aj Čína vytvára nové potraviny vo vesmíre, zlepšuje semienka plodín ožarovanímAni Noriaki Ito, ktorý vedie sto rokov starú reštauráciu v meste Kóči, ešte „také tučné“ tuniaky v tomto ročnom období nevidel. Aj jeho to znepokojuje, pretože už podľa neho kvôli klimatickej zmene z mora vymizli niektoré druhy vrátane kôrovcov používaných na prípravu miestnej špeciality.
Niektoré pacifické tuniaky na jar migrujú z tropických vôd na sever a zátoka v Kóči sa potom stáva rajom rybárov. Priemerná teplota povrchovej vody v zime sa tam ale za 40 rokov zvýšila o dva stupne a pribúdajúca váha tuniakov môže byť následok jednoduchšej obživy v teplejšej vode. Z dlhodobého pohľadu ale bude teplejšia voda brániť vode s väčším obsahom minerálov dostať sa k povrchu, a to povedie k oslabeniu planktónu a redukcii počtu malých rýb, ktoré slúžia ako potrava. A kacuov potom bude ubúdať, myslí si Hirojuki Ukeda z univerzity v Kóči.
Čítajte aj Chemikálie v podobe masti dokážu liečiť rany rýchlejšie ako antibiotikáReuters píše, že rybolov a súvisiace profesie začína poznamenávať starnutie japonského obyvateľstva. V meste Nakatosa v uplynulých 30 rokoch odišlo z odboru mnoho rybárov, povedal Takahiro Tananka, ktorý je štvrtou generáciou predajcov rýb a označuje sa za someliera kacuov. „Dokážeme odlíšiť tuniaky podľa chuti, tak ako Francúzi vína. Je to možno posledné miesto v Japonsku, kde patria ku každodennému životu. Bez rybárov to tak ale nezostane,“ povedal.
Nakadžo sa snažil presvedčiť vnuka, aby po ňom jeho remeslo prevzal. Ale mladý muž študuje a chce pracovať v nejakom vládnom úrade.