Výskum potvrdil pozitívny vplyv aktivovanej vody na rastliny

Aktivovaná voda má pozitívny vplyv na klíčenie, rast, produkciu a kvalitu biomasy rastlín.

24.04.2023 06:00
debata (5)
Foto: uniag.sk
rastlina

Vyplýva to z prvých overovacích výsledkov výskumu, ktorý zrealizoval výskumný tím z Ústavu rastlinných a environmentálnych vied a Ústavu agronomických vied na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre.

tiger Čítajte aj Vedci identifikovali dva rysy osobnosti tigrov: majestátnosť a vyrovnanosť

„Prvé získané poznatky realizované v laboratórnych, skleníkových a poľných podmienkach na rôznych druhoch rastlín naznačujú mnohé nové smerovania a trendy pre praktické využitie,“ informovala vedkyňa Vladimíra Horčinová Sedláčková.

Výskum sa robí na základe objednávky spoločnosti Swiss Aqua Technologies so sídlom v Prahe a slovenskej spoločnosti MERCI-M, s.r.o., Prešov. Jeho cieľom je určiť vlastnosti a účinky aktivovanej vody získanej s použitím patentovaného zariadenia IPS Premium-Active,, ktoré vyvinul kolektív z prešovskej spoločnosti. Zariadenie zabezpečuje aktiváciu vody na princípe galvanizačného efektu.

ryba Čítajte aj Hlbokomorské ryby sa tlaku, temnote a chladu prispôsobili na bunkovej úrovni

Zázrak prírody zvaný voda

Podľa vedcov má voda dve základné formy – štruktúrovanú a neštruktúrovanú. Štruktúrovaná (aktivovaná) voda je voda v jej prirodzenej forme – v nedotknutých, tečúcich vodných systémoch. Neštruktúrovaná sa uchováva vo vodárňach a iných zásobníkoch. Najzdravšia a najlepšia voda je tá z prírody, málokto má však prístup k vode priamo z prameňa. Voda k nám cestuje veľké diaľky v neprirodzených podmienkach. Štruktúrovaním sa jej navracia jej prírodná podoba. Aktivovaná voda má široké liečebné využitie, pozitívne účinky na organizmus, zmäkčuje vodu a je lahodnejšia na chuť.

Z výsledkov výskumu pod patronátom docenta Jána Brindzu vyplýva, že aktivovaná voda reaguje na rôzne faktory. „Aktivovaná voda veľmi citlivo reaguje na priestorové, technické, ľudské a aj iné faktory, a to pri príprave vzoriek, prenose vzoriek, okolitého elektrosmogu, hodnotenie vzoriek a podmienok prostredia. Uvedené faktory sa v plnom rozsahu prejavili aj pri testovaní samotnej energetiky vzoriek aktivovanej vody GDV kamerou, ako aj pri realizácii experimentov na aplikáciu aktivovanej vody na klíčenie, rast a vývin testovaných rastlín,“ uviedla vedkyňa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rast #voda #výskum #biomasa #rastliny #klíčenie