Zázračný med austrálskych mravcov vie bojovať s baktériami i plesňami

Med produkovaný austrálskymi mravcami má silné antibakteriálne a antifungálne vlastnosti. Najnovšie zistenia výskumníkov približujú západnú vedu k doterajším znalostiam aborigénov - austrálskych domorodcov. Informoval o tom denník The Guardian.

31.07.2023 10:00
mravec med Foto:
Medonosné mravce.
debata (1)

Austrálske medonosné mravce Camponotus inflatus produkujú med podobne ako včely. Neukladajú ho však do plástov, ale ako jeho zdroj slúžia niektoré mravčie robotnice. Ostatné ich kŕmia nektárom až kým sa ich bruško nezaplní medom do veľkosti malých jantárových guľôčok. Takto nakŕmené robotnice po zvyšok života ostávajú v mravenisku ako „živé špajze“. Mravce Camponotus inflatus žijú hlavne v púštnych oblastiach Západnej Austrálie a Severného teritória.

Analýzou vlastností ich medu vedci zistili, že je vysoko účinný aj proti baktériám Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) a niektorým kvasinkám a plesniam. V porovnaní so včelím medom je menej tekutý a menej sladký s mierne kyselkavou príchuťou a obsahuje množstvo látok, ktorých účinok skúmajú.

„Bolo úžasné zistiť, že med účinkuje špecificky iba proti niektorým patogénom a nie proti iným,“ povedala spoluautorka štúdie Kenya Fernandesová z Univerzity v Sydney. Výskum bol publikovaný v časopise PeerJ.

„Med bol účinný proti niektorým hubám, ktoré považujeme za skutočne ťažko zabíjateľné, ako sú Aspergillus a Cryptococcus,“ povedala Fernandesová. „Zdá sa, že aktivita medu súvisí s tým, s čím sa mravce stretávajú vo svojom prostredí,“ vysvetlila.

Vedci však zatiaľ nepoznajú mechanizmus, prečo med pôsobí aj proti zlatému stafylokokovi. Tento ľudský patogén je jednou z piatich najčastejších príčin infekcií získaných v nemocnici. Je tiež rezistentný proti niektorým druhom antibiotík.

Účinok medu spôsobuje „jedinečný antimikrobiálny peptid tvorený mravcami“, ale na potvrdenie tejto hypotézy je potrebný ďalší výskum, dodala Fernandesová.

mravec-2x Čítajte aj Mravce vedia z moču "zistiť" rakovinu

„(Mravčí) med je veľmi vzácny a je to tiež niečo, čo má pre domorodých obyvateľov veľký kultúrny význam. Nie je to vec, ktorú si môžete ľubovoľne vziať a použiť na akékoľvek klinické účely,“ povedal Fernandesová.

„Zdá sa, že západná medicína dobieha (našu) tradičnú medicínu,“ povedal aborigén Danny Ulrich z jazykovej skupiny Tjupan. Práve jeho rodina vedcom pomáha pri získavaní medonosných mravcov pre výskum.

„Medonosné mravce tradične hľadajú iba ženy,“ povedal Ulrich. „Ich med účinkuje pri bolestiach hrdla a môžete ho použiť aj lokálne ako masť na rany.“

Pre prírodnú udržateľnosť sa mravce naplnené medom odoberajú iba z niekoľkých komôr v mravenisku. „Môže trvať rok alebo viac, kým sa vrátime na to isté miesto,“ povedal Ulrich.

mravec Čítajte viac Na svete žije asi 20 biliárd mravcov, tvrdia vedci
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #med #mravce #Aborigéni