Vysoká teplota oceánu môže byť katastrofálna pre populácie rýb

Tohtoročná vlna horúčav v severnej oblasti Atlantického oceána môže mať katastrofálne dôsledky pre populácie rýb. Pre mnoho ľudí sú dôležitou súčasťou stravy a poskytujú im živobytie, varovali vedci a organizácia Marine Conservation Society (MCS). Správu priniesla agentúra DPA.

24.07.2023 18:00
ryby, oceán atlantický Foto:
Ilustračná snímka.
debata

V marci namerali najvyššiu povrchovú teplotu svetových oceánov za uplynulé roky. Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) toto oteplenie v porovnaní s dlhodobým priemerom klasifikuje ako „za extrémom“.

Oceány pohlcujú 90 percent prebytočného tepla produkovaného emisiami skleníkových plynov a neustále ich otepľuje klimatická zmena spôsobená ľudskou činnosťou. Okrem toho podľa vedcov nastali prírodné javy, ktoré rekordne zvýšili teplotu vody v severnej časti Atlantického oceánu.

V dôsledku klimatickej zmeny sú vlny horúčav častejšie a extrémnejšie a pre niektoré morské živočíchy môžu byť rovnako zničujúce ako pre zvieratá na súši, varovali vedci.

koral, biely koral, koralový útes, Austrália, more, ryby, oceán, otepľovanie Čítajte viac Rast rýb spomaľujú vysoké teploty a chemikálie obsiahnuté v plastoch

„V poslednom desaťročí vlny horúčav narušili rybolov na celom svete. Ak v severnej oblasti Atlantického oceána bude naďalej horúce počasie, podobné katastrofy môžeme očakávať čoskoro,“ uviedol expert Christopher Free z Kalifornskej univerzity v USA.

Trenie rýb, ktoré žijú v oceáne medzi východným pobrežím Severnej Ameriky a Európou, závisí od chladnejších vôd.

MCS sa obáva, že vysoká teplota oceánov v kombinácii so zlým medzinárodným manažmentom povedie k zníženej populácii rýb, čo by pripravilo o prácu tisíce ľudí.

Odborník Craig Donlon, vedúci oddelenia povrchov Zeme Európskej vesmírnej agentúry (ESA), tohtoročný nárast teplôt v severnej oblasti Atlantického oceána označil za „strašidelnú situáciu“. Avšak dodal, že ekosystém sa prispôsobí: druhy rýb migrujúce na sever nahradia iné druhy prichádzajúce z juhu.

ľadovec Čítajte aj Rakúske ľadovce sa topia extrémne rýchlo. Turista: Pred 20 rokmi sme vystúpili rovno na Pasterze
debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #Ryby #rybolov #globálne otepľovanie #Atlantický oceán #klimatická zmena