Z tropických pralesov by sa mohla vytratiť fotosyntéza, upozorňujú vedci

Vedci sa obávajú, že tropické pralesy od Južnej Ameriky po juhovýchodnú Áziu môžu pre extrémne vysoké teploty strácať schopnosť fotosyntézy. Ako referuje spravodajský web CNN, to by mohlo mať vážne následky pre lesy na celom svete.

02.09.2023 10:00
prales, les, stromy, hora Foto:
Dažďové pralesy pokrývajú asi 12 % planéty.
debata

Fotosyntéza je proces, pri ktorom sa uvoľňuje kyslík, nevyhnutný pre existenciu života na planéte. Schopnosť fotosyntézy sa však môže znížiť, keď teploty dosiahnu úroveň okolo 46,7 stupňa Celzia, uviedli poprední vedci z Austrálie, Brazílie a Spojených štátov v štúdii publikovanej v časopise Nature.

Výskumníci použili údaje o teplote z tepelných satelitných senzorov na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Boli kombinované s pozemnými pozorovaniami počas experimentov so zahrievaním listov rastlín. Namiesto toho, aby sa vedci pozerali na priemernú teplotu, venovali pozornosť extrémnym hodnotám. Zistili tak, že lesy už nedokážu fotosyntetizovať ako predtým.

india himaláje Čítajte viac Najstarší mach na svete by mohol v dôsledku klimatickej zmeny vyhynúť

Vedci tiež zistili, že v súčasnosti teplota 0,01 % listov prekračuje hranicu, pri ktorej sa stráca ich schopnosť fotosyntézy. Odborníci taktiež tvrdia, že toto malé percento by mohlo rásť a ohroziť tak svetové dažďové pralesy, ktoré pokrývajú asi 12 % planéty. Všetko však bude závisieť od stupňa oteplenia.

Vedci pomocou zjednodušeného modelu dynamiky lesa dospeli k záveru, že až 1,4 % vrchných listov z korún stromov by mohlo byť príliš horúcich na fotosyntézu. Najhorší scenár nastane, ak oteplenie presiahne 3,9 stupňa Celzia. Vedci predpovedajú, že v tomto prípade začnú odumierať jednotlivé listy, stromy a možno aj lesy, čo povedie k strašným následkom. Takáto úroveň otepľovania sa zároveň v súčasnosti neočakáva. Prognózuje sa nárast o 2,7 stupňa Celzia nad predindustriálnu úroveň.

Brazília / Amazónia / Amazonský dažďový prales / Prales / Čítajte viac NASA dúfa, že rozšíri spoluprácu s Brazíliou v ochrane Amazonského pralesa
debata chyba
Viac na túto tému: #otepľovanie #veda #vedci #prales #globálne otepľovanie #lesy #klimatická zmena #fotosyntéza #dažďový prales