Prečo sa mnohým cicavcom vyvinulo homosexuálne správanie? Vedci prišli s prekvapivým vysvetlením

Sexuálne aktivity rovnakého pohlavia nie sú v zvieracej ríši ničím ojedinelým. Pozorované boli u najmenej 1 500 druhov od cvrčkov cez čajky po tučniaky, stále však nie sú objasneným javom. Nová štúdia ponúka vysvetlenie, že sexuálne styky medzi dvoma samcami či dvoma samicami môžu pomáhať cicavcom nadväzovať a udržiavať sociálne väzby alebo potláčať konflikty, píše denník The Washington Post (WP).

13.10.2023 11:00
lev Foto:
Ilustračná snímka
debata (6)

Článok, ktorý vyšiel v odbornom časopise Nature Communications, nadväzuje na rastúce poznatky o zvieracej sexualite. Vedci dlho na homosexuálne aktivity nazerali ako na evolučný paradox, keďže zvieratá stojí cenný čas, ktorý by mohli tráviť hľadaním partnera opačného pohlavia, s ktorým by sa mohli rozmnožovať.

Niektorí tento jav považovali za tzv. neadaptívne správanie, ktoré nepomáha danému živočíchovi prežiť, zároveň však nepodkopáva jeho reprodukčnú úspešnosť. Iní na neho nazerajú ako na dedičstvo náhodných sexuálnych stykov našich najjednoduchších predchodcov, teda ako na súčasť normy, nie anomáliu.

Nová štúdia vypracovaná výskumníkmi zo Španielskej národnej vedeckej rady (CSIC) a Granadskej univerzity naznačuje, že tento jav sa u cicavcov postupne vyvíjal a nemusí súvisieť s primitívnym spôsobom párenia, ktorý nerobil rozdiely. Ich analýza naopak našla súvislosť medzi jednopohlavným sexuálnym správaním a pokojným spolunažívaním.

medúzy Čítajte aj Na učenie nie je potrebné mať mozog. Stačia zhluky neurónov, ukazujú ľuďom medúzy

Autori výskumu nepozorovali zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Profesor ekológie José María Gómez a jeho kolegovia namiesto toho analyzovali databázu existujúcich informácií o jednopohlavných stykoch a zrekonštruovali vývojové stromy s cieľom zistiť, či existujú väzby medzi týmito aktivitami a medzi spoločenským správaním cicavcov.

Záver je taký, že sexuálne správanie zahŕňajúce zvieratá rovnakého pohlavia sa zdá byť častejšie u spoločenských zvierat, ako sú primáty, ktoré potrebujú utvárať komunity, ak chcú prežiť a rozmnožovať sa. Dané správanie sa podľa vedcov mohlo vyvinúť za účelom posilnenia sociálnych väzieb a zníženia agresie medzi zástupcami rovnakého pohlavia.

Závery štúdie sú v súlade so zisteniami iných výskumných pracovníkov. „V sociálne vypätých situáciách podľa všetkého sexuálne správanie medzi jednopohlavnými partnermi funguje ako spôsob zníženia onoho napätia,“ uviedla odborníčka na primáty z Harvardovej univerzity Christine Webbová, ktorá so španielskym tímom nespolupracovala. Podľa nej dáva zmysel, že aj zvieratám slúži sex na rôzne účely, vzhľadom na to, z akých rôznych dôvodov ho môžu mať ľudia.

tiger vlk tasmánsky Čítajte aj Vedcom sa po prvý raz podarilo získať vzorku RNA vyhynutého druhu

Pre zvieratá môže byť spôsobom, ako rozptyľovať konflikty, alebo aj predohrou na zdieľanie potravy, myslí si Christine Wilkinsonová, ktorá sa zaoberá ochranou životného prostredia na Kalifornskej univerzite v Berkeley a tiež nepatrí k autorom nového článku. „Leví samci v Afrike sa presúvajú spolu a pomáhajú si prežiť. Tiež po sebe lezú a utužujú vzťahy viacerými telesnými spôsobmi, pretože sa navzájom potrebujú,“ vysvetľuje.

Jon Richardson, ktorý skúma homosexuálne správanie pri hmyze na Minnesotskej univerzite, poznamenal, že verejnosť často hľadá jedno univerzálne platné vysvetlenie tohto javu, avšak jeho výskum týkajúci sa cvrčkov nasvedčuje inému mechanizmu. Taktiež odrádzal od vyvodzovania záverov ohľadom ľudského správania z výskumu o živočíšnej ríši.

Skutočnosť, že najnovšia štúdia sa týka cicavcov, môže znamenať, že má potenciál napovedať niečo aj o našej evolúcii, ale jednopohlavné sexuálne aktivity u zvierat nie sú rovnaké ako ľudská homosexualita. Vo väčšine prípadov sa nezdá, že by zvieratá vykazovali trvalú preferenciu pre rovnaké pohlavie, ale akúsi sexuálnu flexibilitu.

Homo habilis, pračlovek, australopitecus Čítajte aj Nová štúdia odhalila, ktoré vývojové zmeny umožnili našim predkom zliezať zo stromov
6 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #homosexualita #cicavce #vedci