Samičky žiab niekedy predstierajú smrť, aby sa vyhli páreniu, zistili vedci

Samičky skokana hnedého majú niekoľko stratégií, ako sa vyhnúť nechcenej pozornosti samcov, ktorí sa chcú páriť. Jednou z nich je aj strnulá poloha s natiahnutými nohami, kedy samičky predstierajú smrť. Inokedy zase imitujú samčie kvákanie, aby odvrátili pozornosť príliš mnohých náprotivkov.

17.10.2023 15:00
žaba Foto:
Ilustračná snímka
debata

Vyplýva to z vedeckej štúdie publikovanej v časopise Royal Society Open Science, o ktorej napísali server The Guardian a agentúra DPA.

Úpornú snahu o rozmnoženie vedci vysvetľujú tým, že žaby sú plodné len niekoľko málo dní, nanajvýš dva týždne v roku. Dĺžka „plodného okna“ sa líši u jednotlivých druhov. Samcov je spravidla výrazne vyšší počet ako samček.

„Samci si nevyberajú a s veľkou silou sa chytajú všetkého, čo sa hýbe. Počas rozmnožovania sa jednej samičky chytí niekoľko samcov. Väčšinou je samička neschopná sa nechcených samcov zbaviť a hrozí jej smrť,“ uviedol tím vedcov, ktorý viedli Carolin Dittrichová a Mark-Oliver Rödel.

Serenáda žiab pri párení
Video
Zdroj: TV Pravda

Predtým si vedci mysleli, že samičky musia pozornosť samcov len pasívne znášať a nijako výrazne sa jej nebránia. Táto štúdia ale ukazuje, že opak je pravdou. Vedci navyše zistili, že menšie exempláre žiab sú pri obrane aktívnejšie a častejšie používajú všetky tri metódy obrany: uhýbanie, kvákanie i predstierani­e smrti.

Vedci testovali 54 samíc, ktoré dávali do škatúľ po dvoch so samcami. Pozorovaním došli k záveru, že 83 percent žiab, na ktoré liezol žabiak, mu uhýbalo, 48 percent ich vydávalo samčie zvuky a 33 percent ich predstieralo smrť. Celkovo 25 samiciam sa použitím týchto taktík podarilo vyhnúť sa páreniu.

V tlačovej správe Dittrichová opísala predstieranie úmrtia súvisiace s párením ako „mimoriadne“. „Predpokladalo sa, že táto stratégia sa používa ako posledná možnosť, ako sa vyhnúť zožieraniu predátormi,“ dodala Dittrichová.

lev Čítajte viac Prečo sa mnohým cicavcom vyvinulo homosexuálne správanie? Vedci prišli s prekvapivým vysvetlením
debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #párenie #žaby